princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

nik mujanovic Ekipa24.si

Sodišče izdalo začasno odredbo v sporu velikega...

natalija-bratkovič, kmetija-2023 Njena.si

Po Kmetiji voditeljica opravlja tudi to delo

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Von der Leynova napovedala nove sankcije EU proti Rusiji

Deli na:
Von der Leynova napovedala nove sankcije EU proti Rusiji

Ursula van der Leyen - Foto: Profimedia

Evropska komisija je danes predstavila predlog novih sankcij Evropske unije proti Rusiji, ki med drugim vključuje pravno podlago za določitev cenovne kapice za rusko nafto, je danes sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Poleg tega bodo na seznam sankcioniranih dodali osebe, ki so sodelovale pri organizaciji referendumov v Ukrajini.

"Pretekli teden je Rusija zaostrila invazijo na Ukrajino. Lažni referendumi na območjih, ki jih je okupirala Rusija, so nezakonit poskus prisvojitve ozemlja in spremembe meja s silo. Mobilizacija in grožnja ruskega predsednika Vladimirja Putina z uporabo jedrskega orožja pa sta še dodatna zaostritev," je v izjavi za novinarje povedala predsednica komisije.

Poudarila je, da EU ne sprejema teh lažnih referendumov in kakršnekoli priključitve ukrajinskega ozemlja. "Odločeni smo, da bo Kremelj plačal za to dodatno zaostrovanje," je dejala ob predstavitvi osmega paketa sankcij.

Ta med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, je povedala von der Leyen. Ob tem je spomnila na načelni dogovor v okviru skupine G7 o določitvi cenovne kapice za rusko nafto za tretje države.

Poleg tega bo nov paket sankcij glede na predlog komisije vključeval prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov, s čimer se bodo po njenih besedah prihodki Rusije zmanjšali za sedem milijard evrov.

Med temi so po neuradnih informacijah materiali, ki se uporabljajo v industriji nakita, kot so kamni in dragocene kovine, poleg tega pa tudi plastika, papir in kozmetika.

Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan. To bi vključevalo letalske dele, je povedala von der Leyen.

Napovedala je še dodatne prepovedi na področju zagotavljanja evropskih storitev Rusiji, pa tudi prepoved državljanom EU, da bi sedeli v upravnih odborih podjetij v ruski državni lasti.

Komisija prav tako predlaga razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pojasnil, da predlagajo uvedbo sankcij za predstavnike proruskih oblasti v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje ter druge ruske posameznike, ki so na teh štirih okupiranih območjih organizirali ali omogočili lažne referendume o priključitvi Rusiji.

V drugi skupini so predstavniki vojske, med drugim visoki uradniki ruskega ministrstva za obrambo, pa tudi tisti, ki ruskim silam zagotavljajo opremo in orožje ter sodelujejo pri rekrutiranju rezervistov. Predlagajo še uvedbo sankcij proti tistim, ki širijo lažne informacije o vojni.

Na seznam posameznikov, za katere velja zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, pa bi komisija dodala tudi gospodarske akterje, med drugim tiste, ki se izogibajo sankcijam, je povedal Borrell. Izpostavil je, da ni nujno, da bodo to samo ruski državljani.

Po neuradnih informacijah bi na seznam dodali 29 posameznikov in osem pravnih oseb. Med njimi sta tudi general Dmitrij Bulgakov, ki je bil sicer nedavno razrešen razrešen s položaja obrambnega ministra, in nacionalistični ideolog Aleksander Dugin.

Obenem bi EU v skladu s predlogom komisije razširili območje, za katero veljajo sankcije. Po novem bi veljale za vsa območja v Ukrajini, ki niso pod nadzorom ukrajinskih oblasti.

Predlog komisije bodo članice predvidoma obravnavale v petek, potrdile pa nato prihodnji teden, so za STA povedali viri pri EU.

EU je doslej sprejela že več paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.