Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Von der Leynova in Borrell prispela v Kijev

Deli na:
Von der Leynova in Borrell prispela v Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell . - Foto: Twitter

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta danes prispela v Kijev, da bi ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu ponudila podporo in zagotovilo glede prošnje Ukrajine za članstvo v EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Običajno traja več let, preden Svet EU sprejme prošnjo za članstvo, Ukrajina pa je to dosegla v tednu ali dveh. Pozivam, da čim prej nadaljujemo," je von der Leynova dejala glede formalne podpore članstvu Ukrajine v EU. "Naš cilj je, da Svetu vlogo Ukrajine predstavimo poleti," je še dodala.

EU bo danes ponovno odprla svoje predstavništvo v Kijevu, je že na vlaku na poti v ukrajinsko prestolnico napovedal Borrell. V Kijev je prispel tudi veleposlanik Matti Maasikas, ki je od septembra 2019 vodil delegacijo EU v Ukrajini. Estonski diplomat bo z majhno ekipo ponovno prevzel naloge v Kijevu.

Borell je napovedal tudi, da bo na potovanju predstavil ukrepe, ki jih je EU sprejela za osamitev Rusije zaradi njene invazije v Ukrajino, ki jo Moskva opisuje kot posebno operacijo za denacifikacijo svoje sosede, je poročala tiskovna agencija Reuters.

Ukrajini je na pomoč priskočila tudi Slovaška, ki je državi podarila sistem zračne obrambe S-300, je danes sporočil slovaški premier Eduard Heger, a dodal, da to ne pomeni, da se je Slovaška pridružila konfliktu z Rusijo.

Dodal je še, da bo slovaška obramba "v prihodnjih dneh okrepljena z dodatnim sistemom protiraketne obrambe naših zaveznic," poroča francoska tiskovna agencija AFP.