reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Von der Leynova "globoko zaskrbljena" nad odločitvami poljskega ustavnega sodišča

Deli na:
Von der Leynova "globoko zaskrbljena" nad odločitvami poljskega ustavnega sodišča

Ursula van der Leyen - Foto: Profimedia

V Bruslju še vedno močno odmeva odločitev poljskega ustavnega sodišča, ki je s četrtkovo razsodbo postavilo pod vprašaj primarnost prava EU nad nacionalnim pravom. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes izrazila globoko zaskrbljenost in zagotovila, da bo komisija uporabila vsa pooblastila, da zagotovi primarnost prava EU.

"Globoko sem zaskrbljena zaradi včerajšnje odločitve poljskega ustavnega sodišča. Službam komisije sem naročila, naj jo temeljito in hitro analizirajo. Na podlagi tega se bomo odločili o naslednjih korakih," je sporočila v uradni izjavi.

Evropska unija je skupnost vrednot in zakonov. "Zagovarjali bomo temeljna načela pravnega reda EU," je še navedla v izjavi.

Glavna prednostna naloga je zagotoviti, da bodo pravice poljskih državljanov zaščitene in da bodo uživali ugodnosti, ki jih podeljuje članstvo v EU, tako kot vsi državljani unije.

Predsednica je ob tem ponovila, kar je komisija sicer sporočila že ob objavi odločitve poljskega ustavnega sodišča v četrtek: "Naše pogodbe so zelo jasne. Vse odločitve sodišča EU so zavezujoče za vse organe držav članic, vključno z nacionalnimi sodišči. Pravo EU ima prednost pred nacionalnim pravom, vključno z ustavnimi določbami." Da to zagotovi, bo Evropska komisija uporabila vsa pooblastila, ki jih ima na podlagi pogodb EU.

O tem, kakšne konkretne ukrepe bi lahko komisija sprejela in kdaj jih pričakovati, se v Bruslju danes niso želeli izrekati. Zatrdili so, da bodo odločitev sodišča najprej natančno in hitro proučili. "Vzeli si bomo čas, potreben za analizo odločitve, preden damo dodatne izjave o možnih naslednjih korakih," je dejal glavni govorec komisije Eric Mamer.


Da odločitev poljskega sodišča ne more ostati brez posledic, je prepričan tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Primarnost prava EU mora biti nesporna. Kršitev pomeni izpodbijanje enega od temeljnih načel naše unije," je zapisal na Twitterju in komisijo pozval, naj sprejme potrebne ukrepe.

Poljsko ustavno sodišče je v četrtek presodilo, da so nekatere določbe in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo. S tem so pod vprašaj postavili načelo primarnosti prava EU, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo.

Na odločitev sodišča, ki bi po ocenah nekaterih analitikov lahko vodila do "polexita", so se danes odzvali tudi v Berlinu in Parizu. Nemški zunanji minister Heiko Maas je sporočil, da mora Poljska kot članica povezave izvajati zakone EU.

"Če se država politično odloči, da bo del EU, mora zagotoviti, da se dogovorjena pravila v celoti in povsem izvajajo," je za časopisno skupino Funke dejal Maas. Pri tem je Evropski komisiji ponudil "popolno podporo pri njenem poslanstvu, da podpre evropsko zakonodajo po vsej EU".

Po mnenju francoskega ministra za evropske zadeve Clementa Beaunea odločitev sodišča pomeni napad na Evropsko unijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za napad ustavnega sodišča, ki je bilo oblikovano po vzoru poljske vlade, na EU," je izjavil Beaune. Po njegovem mnenju obstaja "nevarnost de facto izstopa" Poljske iz EU, je še dejal za francosko televizijo BFM in dodal, da si tega ne želi.