zemljevid, ecdc Svet24.si

Slaba polovica Slovenije že temno rdeča

divji prašič Svet24.si

Kdo je v vinogradu ustrelil prašiča?

italija, covid potrdilo Svet24.si

Covid-19 potrdila bodo obvezna za vse delavce v ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

Creator Njena.si

Jesen bo v znamenju tega trenda

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Svet

Evrobirokrat šel na volitve in postal evroskeptik?

Deli na:
Evrobirokrat šel na volitve in postal evroskeptik?

Michel Barnier - Foto: Reuters

Nekdanji glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier, ki želi postati kandidat desnosredinskih republikancev na predsedniških volitvah v Franciji, dviga prah z izjavami proti EU. V času trenj med Brusljem in Varšavo glede primarnosti prava EU se je Francoz, ki je doslej užival sloves predanega Evropejca, zavzel za pravno suverenost Francije.

Barnier se je v četrtek na republikanskem dogodku v okviru francoske volilne kampanje zavzel za pravno suverenost Francije v odnosu do Sodišča EU in odločno omejevanje priseljevanja.

V primeru izvolitve je napovedal celo referendum o ustavnih spremembah in možnosti, da parlament določi letne migracijske kvote. Poleg tega je dejal, da mu koncept evropske suverenosti ni preveč všeč in se obregnil ob nemško prevlado v uniji.

Izjave Francoza, ki je bil evropski poslanec, dvakrat evropski komisar in glavni pogajalec EU o brexitu ter je doslej užival sloves predanega Evropejca, so v Bruslju sprožile plaz kritik, zlasti v kontekstu trenutnih težav s Poljsko, ki postavlja pod vprašaj primarnost prava EU.

V Evropski komisiji so v odzivu na Barnierjeve besede dejali, da ne komentirajo komentarjev posameznikov, zlasti če so izrečeni v kontekstu nacionalne politične razprave.Ob tem so sicer poudarili, da je njihovo stališče glede primarnosti prava EU izjemno dobro znano ter da to načelo velja na vseh področjih, na katerih obstaja evropska zakonodaja.

"Pogodbe so zelo jasne: upravljanje azila in migracij je v deljeni pristojnosti EU in članic. Sodišče EU ima jurisdikcijo na tem področju," je poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer.

Izpostavil je tudi, da so za spoprijemanje z migracijskimi izzivi potrebne evropske rešitve, zato je komisija tudi predlagala nov migracijski pakt, pri čemer pa ne določa migracijskih kvot, to ostaja v pristojnosti članic.

"Znameniti Francozi so bili tisti, ki so predlagali primarnost prava skupnosti za izgradnjo projekta miru v Evropi, ki bo temeljil na zaupanju in solidarnosti. Škoda, da Michel Barnier v to ne verjame," pa je danes vodja skupine socialdemokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Iratxe Garcia Perez.

Loading...