kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evrobirokrat šel na volitve in postal evroskeptik?

Deli na:
Evrobirokrat šel na volitve in postal evroskeptik?

Michel Barnier - Foto: Reuters

Nekdanji glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier, ki želi postati kandidat desnosredinskih republikancev na predsedniških volitvah v Franciji, dviga prah z izjavami proti EU. V času trenj med Brusljem in Varšavo glede primarnosti prava EU se je Francoz, ki je doslej užival sloves predanega Evropejca, zavzel za pravno suverenost Francije.

Barnier se je v četrtek na republikanskem dogodku v okviru francoske volilne kampanje zavzel za pravno suverenost Francije v odnosu do Sodišča EU in odločno omejevanje priseljevanja.

V primeru izvolitve je napovedal celo referendum o ustavnih spremembah in možnosti, da parlament določi letne migracijske kvote. Poleg tega je dejal, da mu koncept evropske suverenosti ni preveč všeč in se obregnil ob nemško prevlado v uniji.

Izjave Francoza, ki je bil evropski poslanec, dvakrat evropski komisar in glavni pogajalec EU o brexitu ter je doslej užival sloves predanega Evropejca, so v Bruslju sprožile plaz kritik, zlasti v kontekstu trenutnih težav s Poljsko, ki postavlja pod vprašaj primarnost prava EU.

V Evropski komisiji so v odzivu na Barnierjeve besede dejali, da ne komentirajo komentarjev posameznikov, zlasti če so izrečeni v kontekstu nacionalne politične razprave.



Ob tem so sicer poudarili, da je njihovo stališče glede primarnosti prava EU izjemno dobro znano ter da to načelo velja na vseh področjih, na katerih obstaja evropska zakonodaja.

"Pogodbe so zelo jasne: upravljanje azila in migracij je v deljeni pristojnosti EU in članic. Sodišče EU ima jurisdikcijo na tem področju," je poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer.

Izpostavil je tudi, da so za spoprijemanje z migracijskimi izzivi potrebne evropske rešitve, zato je komisija tudi predlagala nov migracijski pakt, pri čemer pa ne določa migracijskih kvot, to ostaja v pristojnosti članic.

"Znameniti Francozi so bili tisti, ki so predlagali primarnost prava skupnosti za izgradnjo projekta miru v Evropi, ki bo temeljil na zaupanju in solidarnosti. Škoda, da Michel Barnier v to ne verjame," pa je danes vodja skupine socialdemokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Iratxe Garcia Perez.