minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

ana praznik Njena.si

Zakaj je Ana Praznik opustila zanesljivo službo?

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Svet

Von der Leyen v Bruslju o sestavi nove komisije

Deli na:
Von der Leyen v Bruslju o sestavi nove komisije

von der Leyen - Foto: Primož Lavre

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo danes z vodji političnih skupin Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljala o sestavljanju svoje nove komisarske ekipe. Ali jim bo predstavila tudi seznam komisarskih kandidatov, ni znano, saj Slovenija še ni uradno predlagala svojega kandidata oziroma kandidatke.

Von der Leyen se bo danes ob 9. uri na povabilo predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola udeležila izrednega zasedanja konference predsednikov parlamenta, v kateri so Metsola in vodje političnih skupin. Predsednica parlamenta je nemško političarko povabila na pogovor o strukturi in portfeljih prihodnje komisije.

Ali bo von der Leyen vodjem političnih skupin predstavila tudi seznam komisarskih kandidatov, ni znano, saj Slovenija svoje nove komisarske kandidatke Marte Kos še ni uradno predlagala. Kos je po odstopu od kandidature zamenjala Tomaža Vesela, vendar pa je odbor DZ za zadeve EU še ni zaslišal, kar mora storiti pred uradnim imenovanjem.

Sestavljanje prihodnje Evropske komisije je v ponedeljek pretresel še odstop aktualnega evropskega komisarja iz Francije Thierryja Bretona, ki je bil tudi francoski kandidat za nov mandat. Vendar pa je francoski predsednik Emmanuel Macron za novega kandidata že imenoval dosedanjega zunanjega ministra Stephana Sejourneja.

Konferenca predsednikov bo potekala ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, na katerem bodo danes evroposlanci z nekdanjim predsednikom Evropske centralne banke Mariem Draghijem razpravljali o njegovem poročilu o konkurenčnosti gospodarstva EU. Na dnevnem redu imajo še razprave o nadaljnji podpori Ukrajini, dogajanju na Bližnjem vzhodu in politični krizi v Venezueli.