profimedia-0226923653 Svet24.si

Z ukradenim avtobusom bežal iz demokracije v ...

modras,ugriz, roka, iški vintgar Svet24.si

V Iškem vintgarju ga je ugriznil modras. Otekla ...

Jurij Krč Necenzurirano

Krč iz T-2 premagal Kolektor: ceno spustili za ...

1663830343-dsc-5075-01 Reporter.si

Kako pada gledanost oddaj na nacionalni TV: vedno ...

luka doncic gabriela anamaria Ekipa

Topijo se srca, fotka je hit: Takole 10-mesečna ...

torta Revija Stop

V MGL sezono začeli s Kazimirjem in Karolino

albert riera Ekipa

Albert Riera brutalno iskren po evropskem porazu: ...

Svet

Začeli preverjati morebiten konflikt interesov pri komisarskih kandidatih

Deli na:
Začeli preverjati morebiten konflikt interesov pri komisarskih kandidatih

Marta Kos - Foto: Primož Lavre

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (Juri) je danes začel preverjati izjave komisarskih kandidatov o interesih. Ocena odbora Juri, da pri kandidatu ne obstaja konflikt interesov, je predpogoj za vsebinsko zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom. Začetek zaslišanj je predviden za 4. november.

Potem ko so v sredo popoldne predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in vodje političnih skupin določili časovnico potrjevanja nove Evropske komisije, je danes parlamentarni odbor za pravne zadeve za zaprtimi vrati začel preverjati izjave komisarskih kandidatov o interesih.

"Ocena odbora temelji izključno na izjavi komisarskih kandidatov o interesih. Oceni, ali obstaja potencialni oziroma dejanski konflikt interesov glede na portfelj, ki ga bo kandidat vodil kot komisar," je sredi septembra pojasnil predsednik odbora Ilhan Kjučjuk iz vrst liberalcev (Renew).

Preverjajo tako finančne kot druge interese. Če ugotovijo, da ni konflikta interesov, gre lahko kandidat na vsebinsko zaslišanje pred pristojni odbor parlamenta. Če ugotovijo, da obstaja konflikt interesov, pa kandidatu predlagajo rešitev, da bi ga odpravil. Kot je še dejal Kjučjuk, v skrajnem primeru odločijo, da komisarski kandidat ni primeren za opravljanje položaja.


Pričakovati je, da bodo za obravnavo izjav vseh 26 komisarskih kandidatov potrebovali več sej. Glede na v sredo potrjeno časovnico imajo čas do 18. oktobra. Izid postopka bodo javno objavili, ko bodo pregledali vse izjave.

Pozitivna ocena odbora je ključni predpogoj za začetek zaslišanj kandidatov za bodoče člane komisije pred pristojnimi odbori, ki so predvidena med 4. in 12. novembrom.

Na koncu bodo morali celotno komisijo pod vodstvom Ursule von der Leyen evroposlanci potrditi še na plenarnem zasedanju, kar je mogoče pričakovati zadnji teden novembra. Če pri zaslišanjih ne bo večjih zapletov, bo nova Evropska komisija mandat nastopila 1. decembra.

Pred petimi leti sta sicer dva komisarska kandidata padla že na prvi oviri, torej na odboru Juri, še ena pa na zaslišanju pred pristojnim odborom.