Revija Reporter
Svet

Nemčija prepovedala portal, ki ga je Antifa uporabljala za organizacijo svojih divjih pohodov

Reporter, STA

26. avg. 2017 6:00

Deli na:

Nemške oblasti so včeraj prepovedale glavno nemško spletno stran, namenjeno skrajnim levičarjem.

Stran so uporabili tudi organizatorji protikapitalističnih protestov ob julijskem vrhu skupine G20 v Hamburgu. Policija je sicer zjutraj v prostorih platforme v Freiburgu izvedla tudi več racij.

"Delovanje spletne strani je odslej kriminalno dejanje," je dejal nemški notranji minister Thomas de Maiziere, potem ko je policija zaprla platformo linksunten.indymedia.org.

Policija je sicer v mestu Freiburg ob francoski meji zjutraj preiskala pet lokacij, povezanih s platformo. Tam so med drugim zasegli več nožev in gumijevk, niso pa nikogar aretirali, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška notranja varnostna služba je v letnem poročilu zapisala, da je spletna stran, ki so jo vzpostavili leta 2009, postala glavna platforma, na kateri so skrajno leve skupine prevzemale odgovornost za nasilje in vandalizem. Anonimni uporabniki so tam napovedovali tudi proteste ali blokade shodov neonacistov, objavljali pa so tudi navodila za izdelovanje molotovk.

Uporabljali so jo tudi organizatorji zborovanj, protestov in blokad ob julijskem vrhu skupine G20, na katerih je izbruhnilo nasilje med policisti in protestniki. Protesti, v katerih so bile uničene tudi številne trgovine in avtomobili, so močno zaznamovali vrh, ki sta se ga med drugim udeležila ameriški in ruski predsednik Donald Trump in Vladimir Putin.