Revija Reporter
Svet

Volkswagen, Daimler in BMW so podpirali testiranja na ljudeh in živalih

STA

30. jan. 2018 6:00

Deli na:

Nemška avtomobilska industrija se je znašla pod novim valom kritik, potem ko so mediji razkrili, da so Volkswagen, Daimler in BMW financirali raziskovalno skupino, ki je na ljudeh in živalih preverjala posledice vdihavanja dušikovega monoksida. Ogorčenost je izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Po navedbah časnikov Süddeutsche Zeitung in Stuttgarter Zeitung je Evropska raziskovalna skupina za okolje in zdravje v prometnem sektorju (EUGT), ki danes ne deluje več, merila učinke vdihavanja dušikovega monoksida na 25 ljudeh. Meritve so potekale leta 2012 v univerzitetni bolnišnici v nemškem Aachnu.

Minuli teden je New York Times poročal, da je ista organizacija leta 2014 v ZDA izvajala testiranja na opicah. Deset naj bi jih zaklenili v komoro, v katero so dovajali dušikov monoksid, opice pa so ga med gledanjem risank vdihavale.

Volkswagen se je v sporočilu konec tedna opravičil za preizkuse na živalih in poudaril, da se kot družba distancirajo od sleherne oblike zlorab živali. Skupaj z Daimlerjem so poudarili, da so šokirani nad izvajanjem raziskav, ki so jih sofinancirali, in da nikakor niso vedeli, da bodo potekale na tak način.

BMW je sodelovanje pri raziskavah ali financiranje njihovih izvajalcev zanikal, so pa vsi trije napovedali notranje preiskave.

Namen raziskav naj bi bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izboljšati ugled po številnih kritikah zaradi škode, ki jo okolju povzročajo izpusti avtomobilskih motorjev. Raziskovalci glede na povzetek študije niso odkrili znatnejših učinkov vdihavanja dušikovega dioksida, ki velja za najbolj strupeno različico dušikovega oksida in se pogosto nahaja v izpustih dizelskih motorjev.

Vodja pristojnega oddelka aachenske bolnišnice Thomas Kraus je za nemške medije pojasnil, da je bila vrednost rezultatov študije omejena, saj vzorec ni bil reprezentativen, raziskava pa tudi ni upoštevala splošnega onesnaženja zraka.

V ločeni izjavi je bolnišnica navedla, da je študijo odobrila njena etična komisija, raziskava pa ni bila povezana s testiranji dizelskih izpustov. Namenjena je bila izboljšavam varnosti na delovnem mestu za zaposlene, kot so vozniki tovornjakov, mehaniki in varilci. Ravni dušikovega dioksida, ki so jim bili izpostavljeni sodelujoči, so bile precej nižje od tistih, ki jih je mogoče izmeriti na marsikaterem nemškem delovnem mestu, so poudarili.

Pri Volkswagnu so izpostavili, da je bila raziskovalna skupina vzpostavljena z namenom neodvisnega delovanja. Raziskave je res izvedla še pred izbruhom afere dieselgate septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov.

Kritikam testiranja na ljudeh in živalih se je pridružila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, takšni preizkusi v nobenem primeru ne morejo biti etično upravičeni. "Ogorčenje mnogih je tako povsem razumljivo," je poudaril.

Namestnik ministra za promet Christian Schmidt pa je sporočil, da je vlada sklicala sestanek s predstavniki vpletenih družb, na katerem bodo od njih zahtevali pojasnila. "Ta primer predstavlja vnovično škodo za ugled avtomobilske industrije," je dejal.

Oglasili so se tudi nekateri drugi politiki, med drugim premier Spodnje Saške, kjer ima Volkswagen sedež, Stephan Weil iz vrst socialdemokratov. Ravnanje raziskovalcev je označil za odvratno in se zavzel za podrobnejšo preiskavo.