slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

1715284671-172a4526-1715284644961 Necenzurirano

Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem....

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volitve na Hrvaškem: diši po zmagi HDZ

Deli na:
Volitve na Hrvaškem: diši po zmagi HDZ

Andrej Plenković na volišču - Foto: Bobo

Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem neuradni delni izidi kažejo prepričljivo prednost desnosredinski HDZ pred zasledovalci iz levosredinske koalicije z SDP na čelu. Po preštetih 80,7 odstotka glasov ima HDZ 62 poslanskih mandatov, SDP s partnerji pa 42. Sledijo Domovinsko gibanje, Most in Zmoremo!.

Desno Domovinsko gibanje s partnerji ima glede na delne neuradne izide 13 poslanskih mandatov.

Sledita desni Most s partnerji, ki ima po teh izidih 11 mandatov, in levo-zelena platforma Zmoremo! z devetimi mandati.

Petodstotni parlamentarni prag so po dosedanjih izidih prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) s tremi mandati, Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca z dvema mandatoma in Fokus z enim mandatom.

Neuradni delni izidi kažejo še večjo prednost HDZ pred tekmeci, kot so kazali izidi vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri.

V volilnem štabu HDZ je po poročanju hrvaških medijev ob objavi prvih delnih neuradnih izidov zavladalo veselje, slišati pa je bilo tudi ploskanje in skandiranje.


"HDZ je osvojil več mandatov kot vsa levica skupaj, kar je odličen rezultat," je dejal vidni član stranke in aktualni notranji minister Davor Božinović za Novo TV, minister za gradbeništvo in nekdanji vodja poslanske skupine HDZ v saboru Branko Bačić pa je za televizijo N1 povedal, da so več kot zadovoljni. V HDZ so prepričani tudi, da bodo sestavili novo vlado.

Za poraženca volitev po mnenju analitikov velja SDP, ki je po dosedanjih izidih dobil le en mandat več kot pred štirimi leti, in to kljub vključitvi predsednika Zorana Milanovića v volilno tekmo kot neuradnega premierskega kandidata stranke.

"Rezultati bi bili lahko boljši," je za hrvaški spletni portal Index.hr izjavil član SDP Siniša Hajdaš Dončić. Pri tem je ocenil, da je Milanović del volivcev mobiliziral, da so volili za SDP, del pa, da so volili za HDZ. Nezadovoljstvo nad rezultati so za hrvaške medije izrazili tudi nekateri drugi člani stranke, Davor Matijević iz splitskega SDP pa je dejal, da bi vodstvo stranke moralo prevzeti odgovornost. "Krivi smo vsi. Ni kriv samo Peđa Grbin, ampak celotno vodstvo," je ocenil za Index.

Predsednik SDP Grbin rezultatov še ni komentiral, prav tako ne predsednik HDZ Andrej Plenković.

Z rezultati so bili izjemno zadovoljni v desnem Domovinskem gibanju. "Domovinsko gibanje je tretja najmočnejša stranka na Hrvaškem," je v svojem govoru dejal predsednik stranke Ivan Penava. Ocenil je, da bodo s koalicijskimi partnerji pomemben faktor na hrvaški politični sceni.

Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem hrvaškem saboru.