Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plenković: Ostal bom premier

Deli na:
Plenković: Ostal bom premier

Predsednik hrvaške vlade in stranke HDZ Andrej Plenković slavi zmago na volitvah - Foto: Bobo/PIXSELL

Hrvaški premier in predsednik vladajoče HDZ Andrej Plenković je v ponedeljek sporočil, da bo nosilec liste HDZ na prihajajočih evropskih volitvah, in obenem zanikal ugibanja, da odhaja v Bruselj. Po prepričljivi zmagi HDZ na nedavnih parlamentarnih volitvah je danes še enkrat zagotovil, da namerava biti premier tudi v novi hrvaški vladi.

"Moj namen je biti hrvaški premier v tretjem mandatu, osebno pa sem nosilec liste na volitvah za Evropski parlament, da bi poudarili, kako pomembna so za nas evropska vprašanja," je danes sporočil Plenković na družbenem omrežju Facebook.

Dodal je, da je lista HDZ zmagovalna lista tistih, ki resnično delajo za Hrvaško v Evropski uniji, da bi bila njihova država še močnejša.

Plenković je listo HDZ za evropske volitve predstavil v ponedeljek po seji predsedstva HDZ. Obenem je komentiral tudi pisanje nemškega časnika Bild, ki ga omenja kot možnega predsednika Evropske komisije.

Ursula von der Leyen po pisanju Bilda, ki se sklicuje na vire z vrha EU, izgublja podporo Evropske ljudske stranke (EPP) za novi mandat na čelu Evropske komisije, kot njena možna zamenjava pa se omenjata Plenković in grški premier Kiriakos Micotakis. Oba naj bi po pisanju Bilda tudi že izkazala interes za kandidaturo.

Plenković je v ponedeljek dejal, da je zgodba o tem, da je izkazal interes za to funkcijo, konstrukcija Bilda. "V tem ne vidim ničesar, kar bi komentiral," je dejal.

Trenutno na Hrvaškem potekajo intenzivna koalicijska pogajanja med strankami. Vladajočo večino poskuša na eni strani sestaviti HDZ, ki je na volitvah osvojila 61 poslanskih mandatov, na drugi pa opozicijska SDP, ki je osvojila 42 mandatov.