Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volvo bo omejil hitrost svojih vozil na največ 180 kilometrov na uro

Deli na:
Volvo bo omejil hitrost svojih vozil na največ 180 kilometrov na uro

Švedski proizvajalec avtomobilov v kitajski lasti Volvo Cars bo z letom 2020 hitrost v svojih avtomobilih tehnično omejil na 180 kilometrov na uro, da bi s tem prispeval k varnosti prometa. Odločitev je pomembna predvsem za uporabnike nemških avtocest, saj je drugod po Evropi hitrost na avtocestnem omrežju zakonsko omejena.

Poteza je del Volvovega programa za izboljšanje varnosti v cestnem prometu in omejitev števila žrtev prometnih nesreč, ki nosi ime Vizija 2020.

Trenutno modeli ikonske švedske znamke, odvisno od zmogljivosti motorjev, lahko dosežejo najvišjo hitrost okoli 250 kilometrov na uro.

Prvi mož Volvo Cars, ki je v pretežni lasti kitajskega Geelyja, Hakan Samuelsson je dejal, da ima najbolj znani švedski proizvajalec vozil dolgo zgodovino skrbi za varnost in vpeljevanja najnovejših varnostnih rešitev v svoja vozila.

Ob tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa priznal, da tehnično omejevanje hitrosti ni čudežna paličica za doseganje višje ravni varnosti v cestnem prometu, je pa vredno po njej poseči, če reši eno samo življenje.



"Želimo začeti razpravo o tem, ali imajo proizvajalci osebnih vozil pravico ali morda celo dolžnost, da v svoje avtomobile vpeljejo tehnologijo, ki spreminja navade voznikov ter omeji negativne posledice prehitre vožnje ali drugih tveganih oblik vedenja za volanom," je dodal.

V Volvu so ob napovedani omejitvi najvišje hitrosti navedli tudi izsledke raziskav, ki so pokazale, da nad določenimi hitrostmi niti najboljše varnostne rešitve ne morejo preprečiti najhujših posledic prometnih nesreč.

Odločitev je sicer pomembna predvsem za uporabnike nemških avtocest, kjer na nekaterih odsekih ni zakonskih omejitev hitrosti. Drugod po Evropi je hitrost omejena večinoma na 120 ali 130 kilometrov na uro. Je pa seveda po vsej Evropi, odvisno od učinkovitosti dela organov pregona, veliko kršitev pravil, vozniki pa z divjanjem in objestno vožnjo pogosto povzročajo hude nesreče.

Omejevanju hitrosti so, podobno kot prevelikemu in prehitremu omejevanju izpustov CO2, do zdaj najbolj nasprotovali trije veliki nemški proizvajalci, ki slovijo po velikih in hitrih avtomobilih.