stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Voditelji G7 s svarilom za Rusijo in obljubo "ostrega boja proti podnebnim spremembam"

Deli na:
Voditelji G7 s svarilom za Rusijo in obljubo "ostrega boja proti podnebnim spremembam"

Foto: Reuters

Voditelji skupine držav G7 so na vrhu na jugu Bavarske danes obljubili, da bodo njihove države podprle cilj omejevanja globalnega segrevanja in do konca stoletja izkoreninile rabo fosilnih goriv. Poleg tega so Rusiji zagrozili z zaostritvijo sankcij, če se bodo razmere na vzhodu Ukrajine poslabšale.

Voditelji G7 so se dogovorili, da bodo podprli cilj omejitve globalnega segrevanja v tem stoletju na do dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijskim časom.

Po besedah nemške kanclerke Angele Merkel so se s kolegi zavezali k temu, da bi njihove države do konca stoletja izkoreninile rabo fosilnih goriv. Tako želijo po trditvah nemške voditeljice izpuste toplogrednih plinov do takrat spraviti na ničlo. "Vemo, da v teku stoletja potrebujemo dekarbonizacijo svetovnega gospodarstva," je povedala Merklova. Vse države G7 bodo decembra letos na podnebni konferenci ZN v Parizu ob tem naznanile svoje prispevke v boju proti podnebnim spremembam.

V izjavi so države G7 še pozvale k znižanju globalnih izpustov toplogrednih plinov do sredine stoletja v obsegu od 40 do 70 odstotkov v primerjavi z letom 2010. Potrdile so tudi zavezanost, da bodo s sredstvi in javnih in zasebnih virov zagotovili 100 milijard dolarjev za sklad za financiranje klimatskih prizadevanj revnih držav od leta 2020.

Merklova je v izjavi po vrhu potrdila, da se voditelji G7 strinjajo z ohranitvijo sankcij proti Moskvi, dokler se vzpostavi popolna prekinitev ognja na ukrajinskem vzhodu.

"Lahko okrepimo sankcije, če bodo razmere to zahtevale," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes po vrhu povedala Merklova. V sklepni izjavi pa so voditelji zatrdili, da bodo sankcije začeli odpravljati, če se bo začel ustrezno uveljavljati februarja v Minsku sklenjen dogovor o prekinitvi ognja med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko.

Merklova je po vrhu še izpostavila grško dolžniško krizo. Posvarila je, da zmanjkuje časa za sklenitev dogovora med Grčijo in mednarodnimi upniki o nadaljevanju finančne pomoči. "Vsak dan šteje. Veliko časa več ni," je povedala nemška kanclerka. Grčija je bila tema posvetovanj voditeljev G7 in tudi neevropske države so se seznanile s tem vprašanjem.

Na dvodnevnem vrhu so se dotaknili tudi nemirne Libije. Voditelji G7 so sovražne strani v Libiji pozvali k pogumnim političnim odločitvam na mirovnih pogovorih pod okriljem ZN. "Čas za spopade je minil, prišel je čas za drzne politične odločitve," so v sklepni izjavi zapisali voditelji držav G7 in libijsko politično vodstvo pozvali k uspešnemu zaključku pogajanj in oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Libija, ki se že od padca avtoritarnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 utaplja v kaosu, saj se za oblast spopadajo rivalske milice, ima dve vladi in dva parlamenta, odkar so avgusta lani milice s podporo islamistov zavzele Tripoli.