Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Opazovalcem Ovseja prepovedan prihod na Krim

Deli na:
Opazovalcem Ovseja prepovedan prihod na Krim

Foto: Reuters

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je na prošnjo Ukrajine v to državo napotila 35 neoboroženih vojaških opazovalcev, ki so že na poti v Ukrajino. Kot so danes še sporočili z Ovseja, bodo opazovalci iz 18 držav v Ukrajini ostali do 12. marca. Najprej se bodo napotili v Odeso, obiskali pa bodo tudi druge kraje.

To je prvič, da so v Ovseju uporabili tovrsten mehanizem, so še dodali v sporočilu za javnost. Generalni sekretar Ovseja Lamberto Zannier je izrazil upanje, da bo obisk pomagal pri zmanjšanju napetosti v Ukrajini. "Z objektivno oceno dejstev na terenu bo Ovse lažje pomagal uresničiti politično rešitev sedanje krize skozi dialog," je menil.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je po današnjem srečanju s španskim kolegom Josejem Manuelom Garcia-Margallom dejal, da se morajo v primeru napotitve opazovalcev na Krim s tem strinjati vse vpletene strani. "Tisti, ki sedijo v vrhovni radi (ukrajinski parlament, op.a.), ne nadzorujejo celotnega ozemlja. Potrebno je soglasje tistih, ki nadzirajo razmere v regiji," je dejal Lavrov.

Litovski zunanji minister Linas Linkevičius pa je danes po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočil, da so vojaškim opazovalcem Ovseja že prepovedali prihod na Krim. Ob tem je Linkevičius izrazil upanje, da bo opazovalcem vendarle uspelo prepričati krimsko vodstvo, da jim bodo dovolili prihod.



Vodja litovske diplomacije je tudi sporočil, da namerava Litva sodelovati tudi v civilni misiji Ovse, ki jo pravkar sestavljajo, in ki naj bi kmalu obiskala Krim.

Države, ki so v misijo Ovseja prispevale vsaka po največ dva opazovalca, so Kanada, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Norveška, Poljska, Slovaška, Švedska, Turčija, Velika Britanija in ZDA.

Poleg njih je v Ukrajino odpotoval še predstavnik Centra Ovseja za preprečevanje konfliktov. Iz Avstrije pa so kasneje sporočili, da bodo tudi oni v misijo vojaških opazovalcev prispevali dva predstavnika, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.