pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vlom v pisarni šefa kriminalistične policije odnesel vrh hrvaške policije

Deli na:
Vlom v pisarni šefa kriminalistične policije odnesel vrh hrvaške policije

Foto: iStock

Direktor hrvaške policije Vlado Dominić, načelnik zagrebške policije Goran Burušić ter še dva visoka policijska uradnika so odstopili s položajev zaradi ponedeljkovega ropa policijskega sefa na sedežu zagrebške kriminalistične policije, je potrdil hrvaški notranji minister Vlaho Orepić na včerajšnji novinarski konferenci v Zagrebu.

Orepić je potrdil, da so odpustili načelnika zagrebške kriminalistične policije Željka Dolačkega ter da bodo proti njemu verjetno sprožili tudi disciplinski postopek. Neznani storilci so v noči na ponedeljek vdrli v pisarno Dolačkega na sedežu kriminalistične policije v Zagrebu in odtujili dva kilograma zlata in najmanj 280.000 evrov.

Dragocenosti in denar je policija odvzela februarja iz avtomobila hrvaškega državljana, ki je potem dokazal, da je zakoniti lastnik zlata in evrov. A za zdaj ni jasno, zakaj policija zlato in denar ni nato vrnila lastniku.

Hrvaški notranji minister včeraj ni želel govoriti o podrobnostih dogodka, medtem ko še poteka preiskava. Hrvaški mediji so poročali, da so vlomilci verjetno imeli dobre informacije znotraj policije ter da je bilo veliko varnostnih napak na sedežu policije.

Orepić je poudaril, da se vlom ne bi smel zgoditi in je razkril težave v resorju, ki ga vodi. Kot je dodal, bodo pospešili reorganizacijo notranjega ministrstva, ki so jo začeli po njegovem prevzemu položaja. Napovedal je, da bodo verjetno v sredo objavili imena novega vodstva policije.

Ocenil je, da celotne odgovornosti ne morejo prevzeti samo policijski uradniki, ki so odstopili, saj da so odgovorni tudi politiki, ki so v preteklosti vodili sistem notranje državne varnosti.

Orepić, ki je bil ministrski kandidat stranke Most neodvisnih list, je od prihoda na položaj tarča ostrih kritik podpredsednika vlade in šefa HDZ Tomislava Karamarka, ki je bil večji del svoje kariere šef hrvaških obveščevalnih služb ter notranji minister. Policijsko kariero je začel v 90. letih.

Karamarko je od Orepića javno zahteval, naj čim prej odstavi več policijskih uradnikov, med drugimi tudi Dominića. Trdil je, da ima namige, da je policijski aparat v prejšnjih štirih letih delal v interesu stranke SDP, ki je vodila levosredinsko vlado. Orepić je zavračal Karamarkove zahteve, njun prepir pa je bremenil odnose v vladni koaliciji.