franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati kličejo policijo tudi zaradi dima s sosedovega žara

Deli na:
Hrvati kličejo policijo tudi zaradi dima s sosedovega žara

Foto: Reuters

Načelnik zagrebške policijske uprave Goran Burušić je pozval državljane, naj ne kličejo policije po nepotrebnem, saj je lani prejela več kot 30.000 klicev zaradi razlogov, ki niso v njeni pristojnosti. Med drugim so zahtevali prihod policije zaradi dima s sosedovega žara in bananinega olupka pred frizerskim salonom.

Burušić je povedal, da so lani v Zagrebu prejeli slabih 95.000 klicev meščanov, tretjina pa je bila neutemeljena glede na pooblastila policije.

Ker morajo policisti priti na kraj dogodka po vsaki sprejeti zahtevi državljanov, jim nepomembni dogodki preprečujejo, da bi se medtem ukvarjali s svojim dejanskim delom pri preprečevanju kaznivih dejanj in prekrškov ter boju proti kriminalu, je pojasnil šef zagrebške policije.

Policija je pojasnila, da je nek državljan policijo poklical, da bi prijavil motnje slike in zvoka na televizorju. Drugi je zahteval, naj policisti vrnejo njegovo soprogo domov, ker je bila pri sosedu, s katerim naj bi ga prevarala.

Klicali so tudi zaradi mačke, ki se je zataknila v zabojniku ali pa zaradi neznosnega vonja iz stranišča pri neki počitniški hiši. So pa bili med klicatelji tudi tisti, ki so prepričani, da jih želijo sosedi zastrupiti ali pa da svetovne sile vohunijo za njimi skozi ključavnico.

Neka ženska je prijavila, da ima težave z zetom. Ko je policija prišla, je dejala, da jo zet vsako jutro pozdravlja z "dobro jutro", ona pa ne želi, da ji sploh kaj govori.



Med bolj pogostimi klici so tudi tisti zaradi sosedov, ki kosijo travo v njihovem sadovnjaku ali pa zaradi vej, ki so s sosedovega drevesa padla v vrt.

Policisti so še izpostavili, da so nekateri državljani nepotrpežljivi in da po telefonu ne znajo povedati osnovnih podatkov o tem, ali obstaja kakšna nevarnost, s tem pa tudi potreba po ukrepanju policije.

Zato je policija prosila državljane, naj se izogibajo neutemeljenim klicem na pomoč ter naj sledijo navodilom policistov, ki bodo sprejeli njihov klic, ker lahko vsak nepotreben klic, ki zahteva policijsko posredovanje, ogroža varnost nekega drugega državljana.

Kot so včeraj še povedali, je bilo v prvih petih mesecih v hrvaški prestolnici storjenih dobrih 6700 kaznivih dejanj, kar je za slabih dvanajst odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Nekaj več je vlomov v stanovanja in prevar starejših oseb.

Na zagrebških prometnicah je do začetka junija umrlo 23 oseb, kar je za dve osebi manj kot v prvih petih mesecih lanskega leta.