opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Svet

Virus ebola dosegel prestolnico Ugande

Deli na:
Virus ebola dosegel prestolnico Ugande

Foto: Reuters

V ugandski prestolnici Kampala je zaradi smrtonosnega virusa ebola umrla najmanj ena oseba. Zdravniki in zdravstveno osebje, povezano z primerom, so v karanteni. Ugandski predsednik Yoweri Museveni je zaradi primera ebole v Kampali danes prepovedal fizični stik med prebivalci. Epidemija ebole je v Ugandi doslej zahtevala 14 življenj.

Ugandsko ministrstvo za zdravje išče osebe, ki so bile v stiku z žrtvami, je dejal Museveni in dodal, da je od izbruha epidemije pred tremi tedni na zahodu Ugande umrlo 14 ljudi. V bolnišnici Mulago pa je v karanteni sedem zdravnikov in 13 zdravstvenih delavcev. V Kampali sta bila doslej zabeležena dva primera ebole, zato je Museveni prebivalce mesta pozval, naj se izogibajo rokovanju, da bi s tem preprečili širjenje smrtonosnega virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je prebivalcem zapovedal, naj ne pokopljejo nikogar, ki je umrl zaradi simptomov, podobnim obolenju z ebolo, prav tako pa jim svetoval, naj se izognejo promiskuitetnim spolnim odnosom. Virus se namreč prenaša z neposrednim stikom s krvjo, telesnimi izločki ali drugimi telesnimi tekočinami okužene živali ali človeka.

Epidemija je izbruhnila v okrožju Kibale kakih 200 kilometrov od prestolnice Kampala in 50 kilometrov od meje z Demokratično republiko Kongo. Na zahodu Ugande so epidemijo ebole nazadnje zabeležili konec leta 2007 in v začetku 2008, ko je zahtevala 37 življenj. Ljudje pa se še vedno spominjajo epidemije leta 2000, ki je na severu države zahtevala več kot 200 življenj.

Simptomi okužbe so mrzlica, bruhanje, driska, splošno slabo počutje ter bolečine v mišicah in sklepih, v skrajnih primerih pa tudi notranje in zunanje krvavitve.

loading...
Loading...