Revija Reporter
Svet

Viktor Orban v slogu Grete Thunberg: Ceno varovanja podnebja morajo plačati bogate države in multinacionalke

A. Ž.

28. dec. 2019 6:00

Deli na:

Madžarski premier Viktor Orban.

Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je očitno postal navdušen nad reševanjem podnebja v slogu švedske ekobojevnice Grete Thunberg.

Madžarski mediji, ki so naklonjeni Orbanovemu Fideszu, so pogosto kritični do Grete Thunberg. V Magyar Nemzetu so tako med drugim objavili mnenje, da je aktivizem Grete Thunberg politična pedofilija s podporo liberalcev.

Toda v nedavnem intervjuju za Magyar Nemzet je Orban zaigral tudi na struno svarjenje pred podnebno krizo. Pri tem je poudaril, da morajo za varovanje podnebja plačati tisti, ki uničujejo okolje.

To so po Orbanovih besedah velike, bogate države in največje multinacionalke. »Tem je treba izstaviti račun, ne pa revnejšim državam. Ne moremo sprejeti dviganja cen goriv in hrane v imenu reševanja podnebja, ki bo šlo na račun madžarskih družin.«

Na vprašanje, ali Madžarska spada med revnejše države, je madžarski premier odgovoril, da je vsekakor revnejša od največjih onesnaževalcev v Evropi.

Madžarska oddaja manj izpustov ogljikovega dioksida kot Nemčija, Francija, Avstrija ali skandinavske države, je dejal Orban in dodal, da so vse te države bogatejše od Madžarske.