martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno delate ...

alec baldwin, hilaria baldwin Svet24.si

Zvezdnikova žena doživela še drugi spontani splav

minimalna plača, delavec, denar Svet24.si

Kmalu bodo plače višje, a tudi računi

Vili Resnik-iskreno Nova Dobra karma

"Kaj sem preživljal kot otrok v reji, si ljudje ...

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

Svet

Viktor Orban obljublja, da bo v Evropsko unijo spravil 80 milijonov muslimanov

Deli na:
Viktor Orban obljublja, da bo v Evropsko unijo spravil 80 milijonov muslimanov

Viktor Orban in Recep Tayyip Erdogan. - Foto: Profimedia

Madžarski premier Viktor Orban je kot rimski bog Janus. En obraz kaže krščanski Evropi, drugega turško govoreči in muslimanski Aziji.

Orban je v Evropi ikona nasprotnikov množičnih migracij muslimanov, a ko stopi na tla turško govorečih držav se njegova retorika precej spremeni.

Tako je Madžarska od lani opazovalka v Svetu turško govorečih narodov. Polnopravne članice tega sveta, ki ima sedež svojega generalnega tajništva v Istanbulu, so Turčija, Azerbajdžan, Kazahstan, Uzbekistan in Kirgizija.

Nedavno se je Svet turško govorečih držav sestal v azerbajdžanski prestolnici Baku. Na sestanku je Orban med drugim dejal, da se Madžarska bori za to, da bi dobila resor za širitev EU.

»Če ga bomo dobil, bomo Azerbajdžanu na razpolago za sklenitev Vzhodnega partnerstva, Turčiji pa na razpolago za začetek pristopnih pogajanj,« je obljubil Orban.

Tvit: Orban obljublja pristopna pogajanja za Turčijo

Kot vemo, je bil za komisarja za širitev najprej predlagan madžarski kandidat Laszlo Trocsanyi, ki pa je bil zavrnjen že pred zaslišanji, in sicer zaradi navzkrižja interesov.

Budimpešta je potem za novega kandidata predlagala veleposlanika pri EU Oliverja Varhelyija, a še ni popolnoma jasno, kateri resor bo dobil.

Vsekakor je Orban velik zagovornik sprejetja 80-milijonske muslimanske Turčije v EU. Poleg tega je Orban velik zaveznik turškega islamističnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je tako podprl turško agresijo na Sirijo.

Na sestanku v Bakuja je Orban tudi dejal, da ima veliko Madžarov v sebi turško kri.

Video: Orban na sestanku v Bakuju govori, kako na Madžarskem živi veliko potomcev turško govorečih ljudstev in kako v Madžarih teče turška kri:


Madžarske simpatije do Turkov niso od včeraj. Že v 19. stoletju je med Madžari postal priljubljen tako imenovani panturanizem, ideologija, ki je zagovarjala sodelovanje vseh narodov, ki so jezikovno del uralske in altajske družine jezikov.

Madžari sicer spadajo v uralsko družino jezikov, turško govoreči narodi pa v altajsko družino jezikov. Znotraj uralske družine jezikov so Madžari del ugrofinskih skupine jezikov, pri čemer so Madžarom najbolj jezikovno sorodni pripadniki sibirskih ljudstev Hantov (imenovani tudi Ostjaki) in Mansov (imenovani tudi Voguli).

Po padcu berlinskega zidu so Madžari zelo poudarjali svojo sorodnost s Finci, čeprav so Finci znotraj ugrofinske skupine jezikov del finske skupine. Govorci finščine in madžarščine se med seboj ne morejo sporazumeti, saj sta si jezika preveč različna.

A zdaj je madžarsko poudarjanje sorodnosti s Finci že preteklost, zdaj je očitno spet priljubljeno poudarjanje povezanosti in sorodnosti med Madžari in Turki, tako kot v 19. stoletju.

loading...
Loading...