volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vidnega bošnjaškega politika aretirali zaradi pokola srbskih civilistov

Deli na:
Vidnega bošnjaškega politika aretirali zaradi pokola srbskih civilistov

Foto: Reuters

V BiH so danes aretirali podpredsednika Stranke demokratske akcije (SDA) in člana parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića, ker naj bi bil kriv vojnih zločinov. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, naj bi ga aretirali v povezavi s preiskavo poboja srbskih civilistov leta 1993 v kraju Tešanj v osrednji Bosni, kjer je bil takrat na čelu policije.

Aretacijo politika so zjutraj potrdili v državni agenciji za preiskave in zaščito Sipa, podrobnosti o aretaciji in obtožbah proti njemu pa bodo razkrili kasneje.

52-letni Mehmedović je med in po vojni v BiH zasedal različne visoke položaje v policiji na območju zeniško-dobojske županije. Med drugim je bil županijski minister za notranje zadeve.

V medijih so ga omenjali kot nekakšnega pokrovitelja prostovoljcev iz islamskih držav, ki so se borili v vrstah vojske BiH. V Republiki srbski so ga okrivili tudi za skrivanje velikih količin orožja in streliva, ki so jih pripadniki Sipe nedavno odkrili v bližini Tešnja v osrednji BiH.

Stranko SDA je leta 1990 ustanovil prvi predsednik BiH Alija Izetbegović in je bila dolgo vodilna politična sila v muslimanskem delu prebivalstva. Trenutno je v parlamentu BiH v opoziciji, je pa njen vodja Bakir Izetbegović član predsedstva BiH.