pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FBI preprečil teroristični napad na Kapitol

Deli na:
FBI preprečil teroristični napad na Kapitol

Foto: Reuters

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je aretiral moškega iz Ohia, ker naj bi načrtoval napad na Kapitol, sedež ameriškega kongresa v Washingtonu. 20-letni Christopher Cornell naj bi se "na radarju" FBI znašel, ko je na Twitterju izražal podporo skrajnim islamističnim skupina, kot je Islamska država (IS). Aretirali so ga v sredo.

20-letnika so aretirali, potem ko je v Ohiu nabavil dve polavtomatski puški M-15 in naboje, a agenti pod krinko so mu sledili že dolgo pred tem. Sedaj je obtožen načrtovanja umora vladnega uradnika, ob sklicevanju na sodne dokumente poroča britanski BBC. Kot je zatrdil pristojni agent John Barrios, javnost med preiskavo nikoli ni bila ogrožena.

Na Twitterju je imel Cornell profil na ime Raheel Mahrus Ubaydah, na katerega je FBI postal pozoren že avgusta po informaciji s strani neimenovanega vira. Cornell naj bi temu viru med drugim povedal, da mu napadov niso neposredno naročili voditelji IS iz tujine, a da želi "voditi džihad".

Kasneje je v komunikaciji z omenjenim virom med drugim predlagal, da se srečata in "tukaj oblikujeta svojo skupino v zavezništvu z Islamsko državo ter sama načrtujeta operacije". Na srečanju oktobra naj bi nato dejal, da potrebuje orožje, na nekem kasnejšem srečanju pa, da bo odšel v Washington in na Kapitolu sprožil bombe ter streljal na tamkajšnje uslužbence. Člani kongresa naj bi bili zanj sovražniki.

Medtem se je že oglasil Cornellov oče, ki pravi, da je njegov sin morda res objavil jezna sporočila o nasilnem džihadu, a dejanskega napada zagotovo ne bi bil sposoben izvesti. "Niti z mano niti s svojo mamo ni nikoli govoril o kakršnemkoli nasilju. Je pravi mamin sinček, svoji mamici pove vse," je zatrdil.

Kot je za ameriško televizijo ABC še pojasnil John Cornell, se je Christopher šele nedavno spreobrnil v islam, potem ko je v srednji šoli postal "izgubljen in ranljiv".