Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

(VIDEO) Theresa May ni mogla iz avtomobila. Kako bo potem Britanija izstopila iz EU?

Deli na:
(VIDEO) Theresa May ni mogla iz avtomobila. Kako bo potem Britanija izstopila iz EU?

Theresa May ne more iz avta - Foto: Reuters

Berlin, 11. decembra - Pred srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel je britanska premierka Theresa May obtičala v zadnjem sedežu avtomobila. Merklova je čakala na rdeči preprogi, medtem ko so Mayevo reševali njeni uslužbenci.

Britanska premierka Theresa May je danes začela posvete z evropskimi kolegi, da bi dobila dodatna zagotovila glede sporazuma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Z njimi želi prepričati parlament v podporo dogovoru, potem ko je zaradi možnosti njegove zavrnitve za danes predvideno glasovanje v parlamentu preložila za nedoločen čas.

Dopoldne se je sešla z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem v Haagu, nato se bo v Berlinu sešla z nemško kanclerko Angelo Merkel. Zvečer se bo v Bruslju sešla še s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. V četrtek in petek se misli pogovoriti tudi s kolegi na vrhu Evropske unije, ob robu katerega je Tusk za četrtek že sklical vrh o brexitu. Ob tem je ponovil, da novih pogajanj o dogovoru ne bo. To je danes v Evropskem parlamentu ponovil tudi Juncker.

Z Downing Streeta so sporočili, da se želi premierka pogovoriti o skrbeh, ki so jih izrazili britanski poslanci.

Skoraj gotova, da podpore v parlamentu sporazum ne bo dobil, je Mayeva v ponedeljek odločila, da končno glasovanje o sporazumu o brexitu preloži in se odpravi na še en krog pogovorov z evropskimi kolegi.

Kot največji problem v britanskem parlamentu se je izkazala t. i. varovalka o Severni Irski. Gre za rešitev, da bi se v skladu z velikonočnim sporazumom ohranila "mehka" meja med Irsko in Severno Irsko in bi slednja v bistvu ostala del evropske carinske unije, ne britanske in bi ostali del Otoka moral izvajati nadzor nad blagom in ljudmi pri prehodu Irskega morja.

O tem vprašanju naj bi se sicer London in EU dogovorila v naslednjih dveh letih z možnostjo še dveletnega podaljšanja. A razprava v parlamentu je pokazala, da se poslanci bojijo predvsem tega, da bi ta "varovalka" postala stalen režim in da bi to razklalo državo.

Mayeva je v ponedeljek poslancem pojasnila, da bo zdaj v Bruslju skušala dobiti dodatna zagotovila voditeljev ostalih članic EU, da ta varovalka ne bi postala stalna. Vendar pa je nakazala, da dogovorjenega sporazuma z EU ne namerava znova odpirati. Prav tako ni napovedala, kaj konkretno pričakuje, da bo dosegla v Bruslju in kdaj bi parlament lahko odločal o tem vprašanju. Nakazala je le, da je skrajni rok za to 21. januarja.

Irski zunanji minister Simon Coveney je za irski medij RTE izključil možnost spreminjanja sporazuma, meni pa, da bi lahko Evropski svet sprejel politično izjavo. Dodal je, da irska vlada nima težav z dajanjem zagotovil, če bi pomagala, navaja AFP.

Torijska poslanka, predsednica spodnjega doma parlamenta Andrea Leadsom, pa je dejala, da želi Mayeva od Bruslja dobiti pravno zavezujoča zagotovila, da Velike Britanija ne bo za nedoločen čas obtičala v določilih varovalke. Meni, da bi unija lahko zagotovila zapisala v obliki dopolnila.