hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več tisoč danskim učiteljem delodajalci preprečili prihod na delovno mesto

Deli na:
Več tisoč danskim učiteljem delodajalci preprečili prihod na delovno mesto

Foto: Reuters

Več kot pol milijona danskih učencev uživa podaljšane počitnice, saj so delodajalci danes več tisoč učiteljem preprečili prihod na delovno mesto. Gre za zaostrovanje spora o delovnem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spor glede delovnega časa so sindikati in delodajalci poskušali razrešiti že od konca lanskega leta, med drugim so se zatekli tudi k mediaciji, a so vsi poskusi propadli. Tako danes 52.000 danskih učiteljev, ki so zaposleni pri občinah, ni moglo na delo.

S tem je odpadel pouk za okoli 550.000 učencev vseh razredov devetletne osnovne šole. Ukrep je prizadel še okoli 17.000 učiteljev, katerih delodajalec je sicer država, pa tudi 309.000 študentov in nekaj učiteljev na zasebnih šolah. Besni učitelji so se tako namesto na delo odpravili pred poslopja občin in na spontane protestne pohode po danskih mestih.

Združenje lokalnih oblasti, v katerega je povezanih 98 danskih občin, želi spremeniti trenuten sistem, v skladu s katerim se določa razpored ur za poučevanje, pripravo in druge zadolžitve. Ta razpored naj bi namreč sedaj določali šolski ravnatelji, kar pa ni pogodu učiteljskemu sindikatu, ki se boji padca kakovosti poučevanja.

Ali bi lahko v spor posegla država, zaenkrat ni znano. Je pa ministrica za izobraževanje Christine Antorini poudarila, da bo vlada zagotovila, da noben učenec ne bo ostal brez začrtane izobrazbe.

Nekatere šole so sicer učencem naložile domače naloge in samostojno delo. Besni pa so predvsem starši mlajših otrok, ki morajo iskati nadomestno varstvo.