kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Svet

Več sto migrantov iz Maroka prebilo ograjo in vdrlo v špansko Ceuto

Deli na:
Več sto migrantov iz Maroka prebilo ograjo in vdrlo v špansko Ceuto

Foto: Getty Images

V špansko enklavo Ceuta na severu Afrike je danes iz Maroka vdrlo več sto migrantov. Pri tem je bilo poškodovanih več migrantov in pripadnikov varnostnih sil.

Po podatkih civilne zaščite v Ceuti je v mesto uspelo vstopiti okoli 500 ljudem. Množica je prebila ograjo, pri čemer je bilo poškodovanih več migrantov in tudi pripadnikov varnostnih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uradni predstavnike v Ceuti so kasneje še sporočili, da je 498 migrantov preplezalo ograjo, skupno pa je 700 migrantov poskušalo vstopi v špansko enklavo na severu Afrike. Po navedbah maroških oblasti je poskušalo v Ceuto pribežati 250 ljudi, od tega so jih 110 aretirali. Pri tem je bilo ranjenih 20 ljudi. V Ceuti so tamkajšnje oblasti potrdile, da sta bila ranjena dva migranta in 11 pripadnikov varnostnih sil.

Zadnji množičen poskus vdora migrantov se je zgodil 1. januarja, ko je dvojno ograjo med Marokom in Ceuto poskušalo preskočiti več kot 1000 ljudi.

Ceuta in Melilla sta majhni španski enklavi na severu Afrike. V teh dveh mestih poteka edina kopenska meja med EU in Afriko, zato sta priljubljeni točki poskusov migrantov, da pridejo v unijo.

Obe enklavi obdajata visoki ograji in migranti pogosto srečo poskusijo tudi s plavanjem ob obali. Leta 2014 se je sicer tovrsten poskus za 15 migrantov končal tragično.

Tiste, ki skušajo preplezati ograjo ali jo prerezati, pa španski policisti pogosto preganjajo tudi s solzivcem in uporabo gumijastih nabojev, kar človekoljubne organizacije kritizirajo kot nehumano početje.