Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več mrtvih na protestih v Indiji

Deli na:
Več mrtvih na protestih v Indiji

Izgredi na protestih v Indiji - Foto: profimedia

V izgredih na protestih proti novemu zakonu o državljanstvu v indijskem New Delhiju je bilo ubitih sedem ljudi, med njimi policist. To je bil eden najbolj krvavih dni, odkar so lani sprejeli zakon, poroča britanski BBC.

Izgredi so izbruhnili ravno v času, ko se v prestolnici na svojem prvem obisku v Indiji mudi ameriški predsednik Donald Trump, ki se bo danes znova srečal s premierjem Narendro Modijem.

Da bi omejili izgrede, so sicer postavili vozila med podpornike in nasprotnike zakona. Kljub okrepljeni prisotnosti policije pa so protestniki metali kamenje. V izgredih je bilo ubitih šest civilistov in policist, na zdravljenje v bolnišnico so prepeljali najmanj 35 ljudi, a domnevajo, da je ranjenih več kot 100 ljudi.

Protesti so se sicer začeli že v nedeljo na območjih mesta, kjer živijo večinoma muslimani. V ponedeljek pa so izbruhnili prvi izgredi, ko je policija med drugim posredovala s solzivcem.

Sporni zakon predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz sosednjih, večinsko muslimanskih držav - Afganistana, Bangladeša in Pakistana. Kritiki menijo, da zakon ni v skladu z indijsko sekularno ustavo in da želi z njim indijski premier Narendra Modi marginalizirati 200 milijonov indijskih muslimanov, ki predstavljajo 14 odstotkov prebivalstva. Modi te očitke zanika.