Revija Reporter
Svet

Francija zaostruje pogoje za azil

STA

2. avg. 2018 5:55

Deli na:

Francoski parlament je včeraj dokončno sprejel zakon, ki zaostruje pogoje za pridobitev azila ali preselitev v državo. Zakon daje podlago za hitrejšo obravnavo azilnih prošenj in ostrejše ukrepe proti nezakonitim priseljencem. Za zakon je glasovalo 100 poslancev, 25 jih je bilo proti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tako francoski predsednik Emmanuel Macron kot francoska vlada si po eni strani prizadevata za trdnejšo politiko do gospodarskih migrantov, ki v Franciji nimajo pravice do mednarodne zaščite, na drugi strani pa obljubljata izboljšanje pogojev za tiste, ki so v postopku za azil ali so jim to pravico že priznali.

Včeraj sprejeti zakon predvideva, da bodo o prošnjah za azil odločali v šestih mesecih. Tisti, ki jim ne bodo priznali pravice do azila, bodo imeli manj časa za pritožbo. Podaljšuje tudi trajanje pripora za tiste, ki jim grozi deportacija, s 45 na 90 dni.

Francoski notranji minister Gerard Collomb je novo zakonodajo branil tudi z utemeljitvijo, da se v Franciji povečuje število prošenj za azil. Lani so v Franciji zabeležili več kot 100.000 prošenj, kar je za 17 odstotkov več kot leto prej, navaja nemška tiskovna agencija dpa.