Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več kot 1,3 milijona Američanov od sobote brez podpore za brezposelnost

Deli na:
Več kot 1,3 milijona Američanov od sobote brez podpore za brezposelnost

Foto: Reuters

Več kot 1,3 milijona Američanov je od sobote brez zvezne podpore za pomoč zaradi brezposelnosti, kar bo po besedah direktorja Nacionalnega ekonomskega sveta Gena Sperlinga škodilo tudi gospodarski rasti. V soboto je namreč potekel rok veljavnosti zveznega zakona, ki je zagotavljal denar dolgoročno brezposelnim.

Ko Američani ostanejo brez zaposlitve, dobijo od svojih zveznih držav podporo, vendar za največ 26 tednov, v tem času pa si morajo najti novo delovno mesto.

V obdobjih hujših kriz in okrevanja po krizah, ki so povzročile velike izgube delovnih mest, pa je doslej vedno priskočil na pomoč zvezni proračun, ki je brezposelnim podporo izplačeval nekoliko dlje, vendar največ do 73 tednov.

Zvezni proračun je zagotavljal sredstva dolgoročno brezposelnim, ki jih je v ZDA trenutno okrog 4,1 milijona, zadnjih pet let, torej vse od zadnje hude krize, ki se je začela s propadanjem nepremičninskega trga, se razširila na finančni sistem in od tam na celotno gospodarstvo. Kongres je veljavnost zakona o podaljšani podpori podaljševal, tokrat pa tega ni storil.

Republikanci se pritožujejo, da je 26 milijard dolarjev, kolikor bi stalo podaljšanje izplačil za tri mesece, preveliko breme za proračun, in zadnji dogovor o proračunski porabi za dve leti je brezposelne pustil na cedilu.


Demokrati sicer vztrajajo, da je treba podporo obnoviti, in v senatu je že pripravljen ustrezen predlog zakona. Predsednik ZDA Barack Obama kongres poziva, naj zakon sprejme takoj, ko se januarja vrne na delo po prazničnem dopustu.

Sperling je v sporočilu kongres opozoril, da odvzem podpore brezposelnim sredi praznikov nima nobenega gospodarskega smisla. To je v nasprotju z ameriškimi vrednotami in v nasprotju s tradicijo, saj v času tako visoke dolgoročne stopnje brezposelnosti kongres doslej še nikoli ni tako nenadoma ukinil podpore, je poudaril.

"Gre za naše sosede, člane naših skupnosti, za starše, ki želijo preživeti svoje družine in so odvisni od začasne pomoči, ko iščejo novo delovno mesto," je sporočil Sperling.

Prizadetih je okrog 1,3 milijona Američanov, ki se bodo zdaj skušali znajti, kakor vedo in znajo. Nekateri prodajajo avtomobile oziroma vse, kar ima kakšno vrednost in česar niso bili prisiljeni prodati že doslej. Drugi se selijo v države in okolja z nižjimi življenjskimi stroški ali pa sprejemajo delovna mesta, ki so pod ravnijo njihove izobrazbe oziroma usposobljenosti.

Zvezna pomoč je znašala povprečno okrog 1166 dolarjev na družino.