Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Pregon uživalcev marihuane ni pravosodna prioriteta«

Deli na:
»Pregon uživalcev marihuane ni pravosodna prioriteta«

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj v pogovoru za televizijo ABC povedal, da zvezne oblasti ne bodo preganjale uživalcev marihuane v zveznih državah, v katerih je uporaba te mehke droge dovoljena, čeprav je to še vedno v nasprotju z zvezno zakonodajo.

Obama je dejal, da ima zvezna vlada trenutno pomembnejše prioritete, kot je pregon uživalcev marihuane v zveznih državah Kolorado in Washington, kjer so volivci novembra na referendumih glasovali za legalizacijo te droge ne le v medicinske ampak tudi v "rekreativne" namene.

Pri tem obstaja manjši problem, saj je uporaba marihuane dovoljena, še vedno pa ni dovoljena njena pridelava.

Obamova administracija sicer doslej tudi ni prioritetno preganjala uporabnike marihuane v 18 drugih zveznih državah, kjer je njena uporaba dovoljena iz zdravstvenih razlogov. Vendarle pa je Obama zagotovil, da zaenkrat še nasprotuje splošni legalizaciji marihuane.



Zvezna zakonodaja marihuano opredeljuje kot mamilo, katerega pridelava, širitev in posedovanje so kazniva dejanja. Podobno kot to velja za heroin, kokain in številna druga mamila. Javno mnenje se počasi obrača v smer legalizacije.

"Gre za težak problem. Kongres zakona še ni spremenil. Vodim izvršno vejo oblasti, ki bi morala uveljavljati zakone. Zato potrebujemo pogovor o tem, kako naj rešimo nasprotje, da zvezni zakon uporabo marihuane prepoveduje, državni zakoni pa jo dovoljujejo," je še pojasnil Obama. Za zdaj je pravosodnemu ministru Ericu Holderju naročil, naj skušajo to vprašanje rešiti znotraj ministrstva.

Obamov prizanesljiv odnos do marihuane ni presenečenje, saj ve, o čem govori. V svoji knjigi spominov iz leta 1995 je priznal, da je marihuano pogosto kadil s svojimi sošolci v srednji šoli. Na televiziji ABC je sicer ponovil, da to obžaluje, kot tudi številne druge stvari, ki jih je počel kot otrok. "Zloraba opojnih snovi na splošno ni dobra za naše otroke," je dejal.