Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cvetna nedelja v času korone brez tradicionalnega množičnega blagoslova zelenja v cerkvah

Deli na:
Cvetna nedelja v času korone brez tradicionalnega množičnega blagoslova zelenja v cerkvah

Tradicionalno na ta dan po cerkvah potekajo blagoslovi zelenja, česar pa letos zaradi epidemije koronavirusa ne bo. - Foto: sta

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Tradicionalno na ta dan po cerkvah potekajo blagoslovi zelenja, česar pa letos zaradi epidemije koronavirusa ne bo. Vsi velikonočni obredi bodo letos potekali brez fizične navzočnosti vernikov.

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga po zapisih iz Svetega pisma ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Zato verniki na ta dan k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga spletejo v butare.

Po krščanski simboliki so palmove veje, s katerimi naj bi ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa simbol miru in sprave.

Papež Frančišek je danes v vatikanski baziliki Sv. Petra, v kateri ni bilo vernikov, blagoslovil palmove in oljčne vejice, daroval je tudi mašo, ob polnoči pa bodo v Katoliški cerkvi začeli t. i. veliki teden, ki bo vrhunec dosegel z velikonočnim tridnevjem in samo veliko nočjo.

Slovenski škofje so bogoslužje cvetne nedelje obhajali v svojih stolnicah, prav tako brez navzočnosti vernikov. Ti so lahko mašo spremljali ob 10. uri na 2. programu TV Slovenija. Daroval jo je mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Prek 1. programa TV Slovenija je vernike in vse prebivalce Slovenije nagovoril ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore. Dejal je, naj se kristjani kljub izrednim razmeram ne odpovedo praznovanju velike noči s svojimi najbližjimi, ob spremljanju obredov po medijih in v povezanosti s krščanskim občestvom.

Ob tem po njegovih besedah ne smemo pozabiti na tiste, ki zaradi krize, v kateri smo, ne bodo mogli praznovati, ker si prizadevajo, da bi obvarovali življenja in pozdravili bolne. "Bodimo jim hvaležni in svojo hvaležnost in spoštovanje njihovega dela pokažimo z izpolnjevanjem njihovih navodil," je dejal Zore.

Kot je dodal, je prav, da se spomnimo tudi vlade in vseh javnih delavcev, vseh tistih, ki so zaradi spremenjenih razmer izgubili delo ali so v skrbeh, in mnogih drugih. Cvetna nedelja je vsako leto tudi svetovni dan mladih, je še spomnil Zore.

Škofje so pri mašah opravili tudi blagoslov zelenja, vernikom pa so priporočili, naj to opravijo doma z blagoslovljeno vodo.

V Evangeličanski cerkvi danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Evangeličani zelenja ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol.