vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

sveže žemlje Svet24.si

Kaj vse je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

Mateja Magdalenić Svet24.si

Ste kje videli Matejo?

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

V ZDA prijeli iranskega bančnika, o katerem je pisala umorjena malteška novinarka

Deli na:
V ZDA prijeli iranskega bančnika, o katerem je pisala umorjena malteška novinarka

Foto: Profimedia - Maltežani zahtevajo pravico za Daphne Caruano Galizio.

V New Yorku so v sredo prijeli iranskega bančnika Alija Sadra Hašemija Nedžada, prvega moža malteške banke Pilatus, ki je bila v središču preiskav korupcije oktobra umorjene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia. Iranec je obtožen finančnih malverzacij, s katerimi se je izognil finančnim sankcijam ZDA proti Iranu.

Hašemi Nedžad je glede na navedbe newyorškega tožilca Geoffreya Bermana vodil mrežo navideznih podjetij in tujih bank, s katerimi je zakril poslovanja Irana v Venezueli in se izogibal ameriškim sankcijam proti Iranu. Na ta način naj bi "opral" najmanj 115 milijonov ameriških dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proti iranskemu bančniku je kmalu zatem ukrepal tudi malteški nadzorni organ (MFSA) in ga odstavil s položaja predsednika uprave banke Pilatus. Odvzel mu je tudi glasovalne pravice kot delničarju banke ter mu prepovedal pravno zastopanje banke. Agencija MFSA je tudi prepovedala banki kakršne koli lastniške transakcije brez njihove odobritve. Ta ukrep je začel veljati "s takojšnjim učinkom", banki pa grozi tudi odvzem licence, še poroča AFP.

Banka Pilatus je bila tudi del preiskav umorjene malteške novinarke Caruane Galizia. Pred smrtjo je razkrivala koruptivna dejanja v krogu sodelavcev malteškega premierja Josepha Muscata, pri tem pa je objavila tudi več računov v tej banki, ki naj bi bili v lasti visokih predstavnikov vlade.


Po smrti novinarke - bila je ubita v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu - so sicer prijeli tri osumljence, njeni sinovi pa so pozvali Muscata k odstopu, ker naj bi, kot so ga obtožili, vodil mafijsko državo.

Aretacijo iranskega bančnika so njeni sinovi označili kot "poplačilo" za delo njihove matere. "Ki pa je prišlo za strahotno ceno," so dejali.

"Malteške oblasti niso uspele poklicati Hašemija Nedžada na odgovornost, zaradi česar je morala to delati naša mati sama. Hašemi Nedžad je neumorno grozil naši materi," so še sporočili.

AFP je sicer v torek poročala tudi, da je v Grčiji zaščito poiskala Marija Efimova, domnevna žvižgačka v korupcijskem škandalu, ki ga je razkrivala Caruana Galizia. Predala se je grškim policistom, ker naj bi se bala za svoje življenje. Je sicer ruska državljanka, za njo pa sta razpisana dva evropska priporna naloga, še navaja AFP.

Loading...