nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Vietnamu nasilni protikitajski izgredi

Deli na:
V Vietnamu nasilni protikitajski izgredi

Foto: Reuters

V Vietnamu so protikitajski protestniki po poročanju medijev zanetili požare v najmanj 15 tovarnah. Razburilo jih je zaostrovanje ozemeljskega spora med državama v Južnokitajskem morju, potem ko je Peking minuli teden svojo naftno ploščad prestavil na območje, ki si ga lasti Vietnam. Gre za najhujše protikitajske nemire v Vietnamu v zadnjih letih.

V bližini omenjene sporne naftne ploščadi je nato v minulih dneh prišlo do vrste incidentov med kitajskimi in vietnamskimi ladjami, državi pa druga drugo krivita za naraščanje napetosti.

V več vietnamskih mestih so zato že minuli konec tedna potekali množični protikitajski protesti, v torek pa so izbruhnili še izgredi, v katerih so jezni vietnamski delavci zažigali in drugače opustošili kakih sto tovarn, plenili blago ter napadali pisarne in varnostnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na ulice se je odpravilo na desettisoče ljudi, zaposlenih v industrijskih conah v provinci Binh Duong, kjer je veliko tujih tovarn. Njihove tarče so bila načeloma kitajska podjetja, a so v jezi napadali tudi nekatera druga tuja podjetja, kot so tajvanska, japonska in južnokorejska. Ponekod so se spravili še na kitajske delavce, a o žrtvah niso poročali.


V nasilnih izgredih je sicer sodeloval le manjši del protestnikov. Vietnamska policija je v boj proti njim poslala posebne protiizgredniške enote in kot so sporočili danes, so pridržali kakih 500 ljudi.

Uradni Peking je zaradi dogajanja v Vietnamu danes izrazil "resno zaskrbljenost". Vietnamske oblasti so v Pekingu pozvali, naj nemudoma sprejmejo vse potrebne ukrepe ter "končajo nasilje in kaznujejo odgovorne zanj ter zagotovijo varnost kitajskih državljanov in institucij". Na kitajskem zunanjem ministrstvu so na zagovor že tudi poklicali vietnamskega veleposlanika.

Na zagovor je veleposlanika Vietnama danes poklicalo tudi zunanje ministrstvo Tajvana, ki se je pritožilo zaradi škode, povzročene tajvanskim podjetjem. V izgredih sta bila poleg tega najmanj dva Tajvanca poškodovana. Zunanje ministrstvo v Taipeiju podjetnike v Vietnamu poziva, naj jasno v vietnamskem jeziku označijo, da gre za tajvanska in ne kitajska podjetja.

Kitajska si Južnokitajsko morje lasti skoraj v celoti, na drugi strani pa si posamezne dele tega morja svojijo druge azijske države, poleg Vietnama še Brunej, Malezija, Filipini in Tajvan. Ozemeljski spor med Kitajsko in Vietnamom se bije predvsem na račun otočij Paracel in Spratly.