stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Vatikanu se začenja srečanje škofov o zlorabah otrok

Deli na:
V Vatikanu se začenja srečanje škofov o zlorabah otrok

Foto: Reuters

V Vatikanu se bo danes začelo srečanje predsednikov škofovskih konferenc o zlorabah otrok s strani duhovščine. Pričakovanja od prvega tovrstnega srečanja, na katerem naj bi sprejeli usmeritve za ustrezno delovanje, so velika. Udeležil se ga bo tudi predsednik slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Papež Frančišek bo v Vatikanu gostil vodje več kot sto škofovskih konferenc, strokovnjake in žrtve zlorab. Cerkveni predstavniki bodo predvidoma oblikovali protokol o nadaljnjih korakih, ki naj bi škofe usmeril k ustreznemu delovanju.

Gre za katehetsko in operativno srečanje, s katerega naj bi se vsakdo vrnil v svojo državo z jasnostjo, katere konkretne korake je treba storiti, da se zaščitijo žrtve in da se sproži kazenski pregon krivcev, v spoštovanju resnice in pravičnosti do vseh vpletenih oseb, je za STA pojasnila direktorica teološko-pastoralnega oddelka v vatikanskem tajništvu za komunikacije Nataša Govekar.

Pričakovanja od srečanja, ki se bo zaključilo v nedeljo, so velika. A papež ostaja realist in poudarja, da na konferenci ne bodo izkoreninili zlorabe otrok. "Problem zlorab bo ostal," je dejal januarja.

Cerkev se s škandali zaradi zlorab otrok s strani duhovščine sooča že leta. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne korake. Številne skupine, ki jih zastopajo, bodo tako v času srečanja pripravile demonstracije.