Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Ukrajini naj bi ugrabili in mučili ruskega opozicijskega aktivista

Deli na:
V Ukrajini naj bi ugrabili in mučili ruskega opozicijskega aktivista

Foto: Reuters

Ruske oblasti so aretirale opozicijskega aktivista Leonida Razvožajeva, ki se je sam predal in priznal, da je pripravljal množične proteste, so včeraj sporočili ruski preiskovalci. Razvožajev na drugi strani trdi, da so ga ugrabili v Ukrajini in nato mučili. Po navedbah ZN v Ukrajini je Razvožajev v petek dejansko izginil v Kijevu.

Kot so včeraj sporočili v ruskem preiskovalnem uradu, so 39-letnega Razvožajeva aretirali, potem ko se je sam predal in priznal, da je načrtoval demonstracije v Rusiji in sodeloval v množičnih protestih v Moskvi 6. maja letos. Kot so dodali, primer sedaj preiskujejo, kmalu pa bodo proti njemu izdali obtožnico, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

A videoposnetki, ki jih je včeraj objavil spletni medij LifeNews, prikazujejo, kako Razvožajeva policisti v nedeljo v lisicah vodijo do policijskega kombija, sam pa medtem kriči, da so ga ugrabili in mučili. "Dva dni so me mučili!" in "Ugrabili so me v Ukrajini!" na posnetkih vpije Razvožajev, član gibanja Leva fronta, sicer pa pomočnik opozicijskega poslanca v dumi Ilije Ponomareva.


V Uradu ZN za begunce v Kijevu so povedali, da se je Razvožajev v petek oglasil pri njih in zaprosil za pomoč pri pridobitvi statusa begunca v Ukrajini. V odmoru med procesiranjem njegovega primera pa je stopil ven in se nato ni vrnil, pri čemer je za seboj pustil vse svoje strani. Odvetniki v uradu ZN nato niso več uspeli priti v stik z njim. Po navedbah očividcev so Razvožajeva, ko je stopil iz urada ZN, na silo zvlekli v nek avtomobil.

Razvožajevi kolegi so njegovo aretacijo označili za nov primer zatiranja opozicije s strani režima predsednika Vladimirja Putina. Razvožajev je namreč drugi človek v tednu dni, ki so ga ruske oblasti aretirale zaradi načrtovanja množičnih protestov. Prejšnji teden so prijele Konstantina Lebedeva, medtem ko je vodja Leve fronte Sergej Udalcov sicer na svobodi, a ne sme zapustiti Moskve.

Ukrajinske oblasti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zavračajo kakršnekoli povezavo s primerom.