bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V tej naši sosedi je konec izrednih razmer zaradi covida-19

Deli na:
V tej naši sosedi je konec izrednih razmer zaradi covida-19

Protest proti protikoronskim omejitvam in zelenemu potrdilu v Rimu - Foto: Profimedia

V Italiji so se danes končale izredne razmere zaradi koronavirusa, ki jih je vlada v Rimu uvedla pred več kot dvema letoma. Z iztekom izrednih razmer, na katerih je temeljilo več vladnih odlokov za boj proti pandemiji, se je v državi sprostila večina ukrepov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija je ena od zadnjih evropskih držav, ki bo aprila sprostila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Z današnjim dnem je odpravljen pogoj, ki zahteva dokaz o prebolelosti ali cepljenju v hotelih, javnem prevozu in trgovinah.

Med drugim so tudi v muzejih, na razstavah in v knjižnicah danes odpravili pogoj prebolelosti ali cepljenja, ki pa bo do 30. aprila 2022 še naprej veljal za predstave v kinematografih, gledališčih in na koncertih, kjer bodo obvezne tudi maske tipa FFP2. Nošenje mask ostaja obvezno tudi v drugih zaprtih prostorih in na prostem v gneči.

Prav tako se bodo v prihodnje morale izolirati le okužene osebe. Z iztekom izrednih razmer je nehal delovati tudi vladni strokovni odbor, ki je sicer pripravljal ukrepe za zajezitev pandemije.

Razmere v italijanskih bolnišnicah se postopoma izboljšujejo. Trenutna sedemdnevna incidenca je 784 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, 91 odstotkov italijanskega prebivalstva pa je že prejelo dva odmerka cepiva.