stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španska vlada želi izredne razmere podaljšati za kar pol leta

Deli na:
Španska vlada želi izredne razmere podaljšati za kar pol leta

V Španiji morajo biti prebivalci med 23. in 6. uro doma. - Foto: Profimedia

Konservativna opozicija v Španiji je zavrnila predlog vlade, da bi izredne razmere zaradi covida-19 po dveh tednih avtomatično podaljšali še za pol leta. Pripravljeni pa so podpreti do osemtedensko podaljšanje izrednih razmer, ki veljajo od nedelje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja opozicije Pablo Casado in predsednik Ljudske stranke (PP) je danes povedal, da bi lahko podprli podaljšanje izrednih razmer do najdlje sredine decembra, da bi tako rešili božič.

Razglasitev izrednih razmer kaže na neuspeh vlade v boju proti pandemiji covida-19, je še poudaril Casado. Tudi liberalna stranka Ciudadanos in desnopopulistična Vox ter vodjih regijskih strank nasprotujejo šestmesečnemu podaljšanju izrednih razmer.

Španska vlada je lahko z izrednimi razmerami, ki bodo sprva veljale dva tedna, uvedla policijsko uro po celi državi, temu se je uspelo izogniti le Kanarskim otokom. Vlada lahko le v primeru izrednih razmer omeji gibanje državljanov.

Izredne razmere se lahko podaljša, če to potrdi parlament. Manjšinska vlada upa, da bi lahko za razliko od pomladi tokrat dobila enkratno podaljšanje izrednih razmer do 9. maja. Spomladi so namreč po okoli treh mesecih izredne razmere podaljševali na dva tedna.

Španija je ena huje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Doslej so potrdili več kot milijon okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 35.000 ljudi. V zadnjih sedmih dneh imajo na 100.000 ljudi 191,1 novih okužb, število novih okužb pa je v porastu.