1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mok se je opravičil za tvit o berlinskih olimpijskih igrah

Deli na:
Mok se je opravičil za tvit o berlinskih olimpijskih igrah

Olimpijske igre v Berlinu leta 1936. - Foto: Wikimedia

Mednarodni olimpijski komite (Mok) se je včeraj opravičil za tvit, povezan z olimpijskimi igrami v Berlinu leta 1936, ki je bil deležen številnih kritik, ter ga pozneje tudi izbrisal.

Mok je sprva v tvitu, s katerim so podobno kot pri 30 drugih, s katerimi so obeležili eno leto do iger v Tokiu, za berlinske igre zapisali, da so bile prve, na katerih so olimpijsko plamenico različni nosilci prinesli do stadiona in z njo zanetili olimpijski ogenj. "Komaj čakamo naslednje," so zapisali pri Mok in dodali ključnik Skupaj močnejši.

Prav ta je bil razlog za ostre odzive, saj berlinske gre veljajo v zgodovini za tiste, na katerih se je politika najbolj vmešavala v šport in na katerih je skušal nacistični režim v Nemčiji s pomočjo športa olepšati podobo države. Mok je pri tvitu o berlinskih igrah uporabil posnetke temnopoltega atleta Jesseja Owensa, a tudi posnetke slavnostnega odprtja iger režiserke Leni Riefenstahl, ki danes veljajo za nacistično propagando.

Mok je sicer nameraval s serijo tvitov s 30 različnih prizorišč iger spomniti na to, da bi se danes morale začeti igre v Tokiu, če jih ne bi prestavila pandemija koronovairusa.

"Opravičujemo se vsem, ki jih je objava prizadela," so pozneje sporočili iz Moka in dodali: "Posnetki, ki smo jih objavili, so bili izbrani, da bi poudarjali enotnost in solidarnost. Tisti iz Berlina 1936 so bili načrtno izbrani v ta namen, ne za to, da bi proslavljali točno to izvedbo iger," je še pojasnil Mok.