Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V stampedu med hadžem naj bi umrlo najmanj 1587 ljudi

Deli na:
V stampedu med hadžem naj bi umrlo najmanj 1587 ljudi

Foto: Reuters

V stampedu med letošnjim hadžem naj bi umrlo najmanj 1587 ljudi, največ v zgodovini romanj v Meko, poroča danes francoska tiskovna agencija AFP ob sklicevanju na podatke, ki so jih objavile posamezne države, od koder so bile žrtve. Savdska Arabija sicer medtem še vedno vztraja pri uradno 769 žrtvah stampeda.

Do tragedije je prišlo 24. septembra, ko so romarji v savdski Mini s kamenjem obmetavali enega od treh stebrov, ki predstavljajo hudiča. Prišlo je do prerivanja, v kaosu, ki je sledil, pa je umrlo več sto ljudi. Še okoli tisoč jih je bilo ranjenih.

Savdska Arabija zaenkrat vztraja pri številki 769 smrtnih žrtev, ki jo je objavila dva dni po nesreči. Kakih novih podatkov še ni objavila.

So pa posamezne države objavile, koliko njihovih državljanov je bilo med žrtvami. Njihovo skupno število pa trenutno znaša 1587.

To je največ žrtev v zgodovini romanj muslimanov v Meko. Doslej je imelo ta neslavni rekord leto 1990, ko je prišlo do stampeda v predoru, pri čemer je umrlo 1426 ljudi, še navaja AFP.

Največ žrtev letošnje nesreče je bilo Irancev, 464, sledijo pa državljani Egipta - 177, Nigerije 145, Indonezije - 120 in Indije - 101. V tragediji je umrlo tudi 87 državljanov Pakistana, 79 Bangladeša, 60 Malija, 54 Senegala, 52 Čada, 34 Benina, 33 Maroka in 30 iz Sudana.

Med ostalimi državami, katerih število žrtev je doseglo 30 ali manj, pa so Alžirija, Niger, Kamerun, Slonokoščena obala, Etiopija, Libija, Somalija, Kenija, Gana, Mauritius, Tanzanija in Tunizija. Po eno smrtno žrtev so potrdile Nizozemska, Oman, Jordanija, Irak, Burkina Faso in Burundi, še navaja AFP.