dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Angela in Angelo sta letos na sanremskem odru požela neverjeten uspeh, ki se nadaljuje celo na TikTo Odkrito.si

Obubožani Ricchi e poveri - 1000€ pokojnine?!

modric busquets Ekipa24.si

Nepričakovano! 'Odpisani' Modrić vendarle ostaja...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Srbiji imajo supervolitve: parlamentarne, predsedniške in lokalne

Deli na:

V Srbiji bodo danes predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve, poleg tega pa še pokrajinske volitve v Vojvodini. Srbski volivci bi lahko tokrat ob oddaji glasu pred očmi imeli predvsem gospodarske težave, ki pestijo državo, in ne napetosti v zvezi s Kosovom ali odnosov z Zahodom.

Za sedeže v 250-članski srbski skupščini se poteguje 18 volilnih list, skupaj pa več kot 3000 kandidatov. Glavni tekmici za zmago sta koaliciji okoli doslej vladajoče Demokratske stranke (DS) predsednika Borisa Tadića ter Srbske napredne stranke (SNS) nacionalista Tomislava Nikolića.

Ankete v minulih dneh so napovedovale zmago SNS, a po mnenju analitikov bodo vlado v vsakem primeru sestavili demokrati, saj naj bi imele več potencialnih koalicijskih partnerjev.

V boj za položaj predsednika države se podaja 12 kandidatov, glavna bitka pa se bo bila med Tadićem in Nikolićem, ki sta precej izenačena. Najverjetneje se bosta za končno zmago pomerila v drugem krogu 20. maja.

Na volišča, ki bodo odprta od 7. do 20. ure, je pozvanih dobrih sedem milijonov volivcev. Predsedniške in parlamentarne volitve bodo ob podpori Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi potekale tudi na Kosovu, lokalne volitve pa je Beograd zaradi nasprotovanje mednarodne skupnosti odpovedal. Kljub temu jih nameravajo kosovski Srbi v dveh občinah izvesti.