šarec-marjan 9 Svet24.si

Šarec o intervjuju z ruskim vohunom: "Tudi vi ste...

profimedia-0867279129 Svet24.si

Kadirov naj bi 2 od svojih 12 otrok zaplodil ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Rudi Mlakar Njena.si

Rudi ob težkem fizičnem delu sanjari o službi ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Svet

V Srbiji imajo supervolitve: parlamentarne, predsedniške in lokalne

Deli na:

V Srbiji bodo danes predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve, poleg tega pa še pokrajinske volitve v Vojvodini. Srbski volivci bi lahko tokrat ob oddaji glasu pred očmi imeli predvsem gospodarske težave, ki pestijo državo, in ne napetosti v zvezi s Kosovom ali odnosov z Zahodom.

Za sedeže v 250-članski srbski skupščini se poteguje 18 volilnih list, skupaj pa več kot 3000 kandidatov. Glavni tekmici za zmago sta koaliciji okoli doslej vladajoče Demokratske stranke (DS) predsednika Borisa Tadića ter Srbske napredne stranke (SNS) nacionalista Tomislava Nikolića.

Ankete v minulih dneh so napovedovale zmago SNS, a po mnenju analitikov bodo vlado v vsakem primeru sestavili demokrati, saj naj bi imele več potencialnih koalicijskih partnerjev.

V boj za položaj predsednika države se podaja 12 kandidatov, glavna bitka pa se bo bila med Tadićem in Nikolićem, ki sta precej izenačena. Najverjetneje se bosta za končno zmago pomerila v drugem krogu 20. maja.

Na volišča, ki bodo odprta od 7. do 20. ure, je pozvanih dobrih sedem milijonov volivcev. Predsedniške in parlamentarne volitve bodo ob podpori Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi potekale tudi na Kosovu, lokalne volitve pa je Beograd zaradi nasprotovanje mednarodne skupnosti odpovedal. Kljub temu jih nameravajo kosovski Srbi v dveh občinah izvesti.