dreamstime_m_129532071 Odkrito.si

5 barvnih kombinacij, na katere niste pomislili

Nikolaj »Kolja« Barkhatov Svet24.si

VIDEO in FOTO: Triletnega Koljo iskalo več kot ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

mladen grgic Svet24.si

Nepričakovano odstranjen s kopališča v ...

sveča, dan žalovanja, magnitogorsk, eksplozija plina Svet24.si

Uroša po devetih mesecih našli pod Kredarico

Cameron Boyce Najstnica.si

Cameron Boyce je pred smrtjo posnel ta video

Nuša in Frenk Derenda Njena.si

Mož Nuše Derenda opazno shujšal

Svet

V spopadu na Kosovu ranjeni trije Srbi in vojak Kforja

Deli na:

Na severu Kosova je danes prišlo do konflikta med kosovskimi Srbi in nemškimi pripadniki Kforja, ko so slednji hoteli odstraniti srbske barikade pri kraju Rudare severno od Kosovske Mitrovice. Pri tem je prišlo do streljanja, po poročanju tujih tiskovnih agencij pa je bil ranjen en pripadnik Kforja in trije Srbi.

Tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowitzki je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je bil ranjen en pripadnik Kforja. V bolnišnici v Kosovski Mitrovici pa so srbski tiskovni agenciji Beta potrdili, da so bili ranjeni trije kosovski Srbi, od tega je imel eden strelno rano in je huje ranjen v nogo. Sedaj ga operirajo.

Kot je poročala ameriška tiskovna agencija AP, so Natove sile Kfor dopoldne zaprle dostop do mostu v kraju Rudare z oklepnimi vozili in bodečo žico, ko so začeli odstranjevati cestno barikado, ki so jo postavili junija lani. To je povzročilo proteste množice jeznih Srbov, ki so začeli pripadnike Kforja obmetavati s kamenjem. Priče trdijo, da so pripadniki Kforja odgovorili s streli z gumijastimi naboji. Po poročanju Bete so uporabili tudi solzivec, a se protestniki niso umaknili, samo še več jih je prihajalo na kraj dogodka. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je zbralo okoli 500 kosovskih Srbov. Razmere so se sedaj umirile, prebivalci pa so še vedno zbrani na ulicah.

Kfor je sporočil, da je ob 8.40 začel z odstranjevanjem barikade pri kraju Rudare s ciljem zagotovitve svobode gibanja ne samo za Kfor, ampak tudi za mednarodne organizacije in vse državljane Kosova. Poudarili so še, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali s tovrstnimi akcijami, ki so v skladu z njihovim mandatom, poroča Beta.Državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo Oliver Ivanović je ocenil, da je s tem Kfor storil zelo tvegan korak. "Ne poznam motivov. Zdi pa se, da Priština in Kfor izkoriščata institucionalno praznino v Srbiji za spremembe stanja na terenu. Kfor je takoj začel uporabljati gumijaste naboje in solzivec, zato se bojim, da bo to dolg dan," je dejal za Beto.

V Srbiji se sicer po splošnih volitvah 6. maja še ni oblikovala vlada. V četrtek se je na ustanovni seji sestal nov sklic parlamenta, kot novi predsednik države pa je prisegel Tomislav Nikolić, ki je ob tem poudaril, da se Beograd nikoli ne bo odrekel Kosovu.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović pa je pozval obe strani, naj se vzdržita nasilja, tako da bi se razmere čim prej umirile.

Loading...