Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nelson Mandela v bolnišnici zaradi vnetja pljuč

Deli na:
Nelson Mandela v bolnišnici zaradi vnetja pljuč

Foto: Reuters

Zdravstveni testi so pokazali, da ima nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela, ki je že več dni v vojaški bolnišnici v Pretorii, vnetje pljuč, so sporočili iz urada sedanjega predsednika Južnoafriške republike Jacoba Zume.

94-letnega Mandelo so v soboto prepeljali v Pretorio iz njegovega domačega kraja Qunu, kjer živi zadnjih nekaj let. kot so danes zatrdili v uradu Zume, Mandelo ustrezno zdravijo, on pa se na zdravljenje dobro odziva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mandela se v javnosti sicer ni pokazal že od leta 2010, vendar pa so v tem času večkrat objavili fotografije pomembnejših obiskov na njegovem domu. V zadnjih dveh letih je moral tudi večkrat obiskati bolnišnico, kar je povzročilo skrbi v južnoafriški javnosti. Januarja lani je bil več dni v bolnišnici zaradi akutnega vnetja dihal.

Mandela je zaradi svojega boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v JAR v zaporu preživel 27 let. Izpustili so ga leta 1990, prvi temnopolti predsednik JAR pa je postal štiri leta kasneje. Predsedniški stolček je zasedal samo en petletni mandat. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004. Pred 19 leti je prejel Nobelovo nagrado za mir.