nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Skopju protestniki razdejali sedež vlade

Deli na:
V Skopju protestniki razdejali sedež vlade

Foto: Reuters

Med protivladnimi protesti v Skopju je v torek zvečer prišlo do spopadov med protestniki in policijo, pri čemer je bilo poškodovanih najmanj 19 ljudi. Približno 1000 protestnikov je dodobra razdejalo stavbo sedeža vlade, policija pa jih je nato razgnala s solzivcem in vodni topom.

Protesti so izbruhnili, potem ko je socialdemokratski opozicijski voditelj Zoran Zaev obtožil konservativno vlado pod vodstvom Nikole Gruevskega, da so prikrili uboj mladeniča, ki ga je policija leta 2011 med povolilnim slavjem pretepla do smrti.

Protestniki so zahtevali odstop vlade, vladno stavbo pa obmetavali s kamenjem. Uničili so več stekel na stavbi, pa tudi v bližini parkiranih avtomobilov. Zažgali so tudi več smetnjakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je odgovorila s solzivcem in vodnim topom. Doslej so našteli 19 poškodovanih, od tega 15 policistov in enega fotografa.

Politične razmere v Makedoniji so se v zadnjem času zaostrile do vrelišča, potem ko je vladna stran sprožila kazenski pregon glavnega opozicijskega voditelja Zaeva in še štirih njegovih kolegov, ker naj bi vohunili za vladnimi predstavniki in jih napadali.

Zaev je te obtožbe zavrnil in na drugi strani vlado Gruevskega obtožil, da sistematično prisluškuje najmanj 20.000 ljudem, med njimi politikom, novinarjem in verskim voditeljem. To pa je še dodatno poglobilo politično krizo v državi.