Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V San Franciscu odprli Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo

Deli na:
V San Franciscu odprli Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo

Foto: Arhiv Reporterja

Konec februarja je pri San Franciscu v Kaliforniji potekala gala večerja ob ustanovitvi Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (Asef), ki bo utrjevala vezi med ZDA in Slovenijo na področju izobraževanja. Asef je doslej za ta namen že zbral okrog 100.000 dolarjev donacij, kar je dober uvod za uresničitev letošnjega cilja 250.000 dolarjev.

Gala večerje 23. februarja v hotelu Sofitel v Redwood Cityju se je udeležilo okoli 80 gostov, ki so uživali v nastopu slovenske sopranistke Suzane Ogranjšek in kvinteta Slowind. Zbrane je pozdravil tudi član državnega senata Kalifornije Richard Gordon. Zbrane je med drugimi posebej pozdravil častni konzul Slovenije v Kaliforniji, odvetnik Tom Brandi, slovenski veleposlanik v ZDA Božo Cerar pa je prebral pozdrav predsednika Boruta Pahorja.

Veleposlanik Cerar je za STA povedal, da je projekt začel asistent računalništva na univerzi Stanford Jure Leskovec s pomočjo posebnega pomočnika univerze Santa Clara jezuita Petra Rožiča. Po Cerarjevih besedah Slovenija projekt, pri katerem sodeluje med drugimi tudi nekdanji obrambni minister ZDA William Perry, pozdravlja in mu bo nudila podporo. Posebej je poudaril, da ne gre le za kalifornijski projekt, ampak pokriva celotno ozemlje ZDA.

Fundacija si želi pomagati s štipendijami slovenskim študentom in profesorjem v ZDA in obratno, da se lahko udeležujejo izobraževalnih in drugih programov, vzpodbujala pa bo tudi kulturno in gospodarsko sodelovanje. Med največjimi donatorji Asefa so bili uvodoma Fundacija Atlas in Sklad Ribnikar, Univerza Santa Clara z jezuitsko skupnostjo, odvetniška firma Brandi in Ronald Artac.

V odboru direktorjev fundacije poleg Leskovca, Rožiča, častnega konzula Brandija in veleposlanika Cerarja sodelujejo tudi upokojeni kongresnik iz Minnesote James Oberstar, nekdanji veleposlanik v Sloveniji Johnny Young, Tanja Dominko z inštituta za politehniko Worcester, B. Lee Peterlin z univerze John Hopkins, predsednik Ipsos Public Affairs USA in častni konzul Slovenije v Chicagu John Vidmar in avtorica Jacqueline Widmar Stewart.

V svetovalnem odboru pa so številni akademiki, kot je Perry, poslovneži in med drugim tudi plavalka Sara Isaković.