profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ruskem raketiranju železniške postaje v Kramatorsku več deset mrtvih

Deli na:
V ruskem raketiranju železniške postaje v Kramatorsku več deset mrtvih

Železniška postaja v Kramatorsku po raketiranju. - Foto: Profimedia

V ruskem raketnem napadu na železniško postajo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine, ki jo uporabljajo za evakuacijo civilistov, je bilo ubitih več kot 39 ljudi, med njimi štirje otroci, ranjenih pa naj bi jih bilo najmanj 87, je na Telegramu zapisal guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko. Ruske oblasti zavračajo obtožbe in za napad krivijo Ukrajino.

Na železniški postaji v Kramatorsku naj bi se v času, ko so jo zadele rakete, nahajalo več kot 1000 ljudi, so za britanski BBC povedali očividci. Podatki o skupnem številu ranjenih v napadu se razlikujejo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatrjuje, da je bilo ranjenih približno 300 ljudi.

Zelenski je po raketnem napadu Rusijo označil za "zlo brez meja", ki načrtno uničuje civilno prebivalstvo. "Če to zlo ne bo kaznovano, se ne bo nikoli ustavilo," je opozoril v izjavi na družbenih omrežjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je ruski napad obsodila Evropska unija. Prav danes bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obiskala Kijev. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je obsodil grozljiv napad in za njega neposredno obtožil Rusijo.

"Grozljivo je videti, da je Rusija napadla eno od glavnih postaj, ki jo civilisti uporabljajo za evakuacijo iz regije, v kateri ruske sile stopnjuje svoj napad," je Michel zapisal na Twitterju.

Na obsodbe se je odzvalo rusko obrambno ministrstvo in dejalo, da ruska vojska za 8. april v Kramatorsku ni načrtovala nobenih vojaških napadov in da za raketiranje ni odgovorna. Vse izjave s strani kijevskega režima o raketnem napadu so označili za popolnoma neresnične provokacije.

"Poudarjamo, da taktične rakete točka-U, katerih fragmente so našli v bližini železniške postaje in so jih objavili očividci, uporabljajo samo ukrajinske oborožene sile," je še dodalo ministrstvo.