atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Parizu nasilni protesti ob 1. maju, pridržanih več kot 200 ljudi

Deli na:
V Parizu nasilni protesti ob 1. maju, pridržanih več kot 200 ljudi

Protest rumenih jopičev v Parizu. - Foto: Reuters

Na ulicah francoskih mest se je na shodih ob današnjem prazniku dela zbralo 151.000 ljudi, med katerimi so člani sindikatov, pripadniki gibanja rumenih jopičev in pa tudi nasilni izgredniki. V Parizu so izbruhnili izgredi, do 16. ure pa je policija pridržala že 249 ljudi, ki so povzročali težave.

V prestolnici se že od jutra zbirajo ljudje, do 14. ure jih je po podatkih notranjega ministrstva prišlo 16.000. Med njimi številni nosijo rumene jopiče, ki predstavljajo gibanje, ki v Franciji proti vladnim politikam protestira že od novembra lani.

Okoli 13. ure so izbruhnili prvi spopadi med policijo in izgredniki, ki so jih policisti poskušali razgnati s solzivcem. Do izgredov je prišlo tudi kasneje na trgu Place d'Italie, kjer se je zaključil prvomajski pohod po mestu. Pariška policija je ob tem sporočila, da so danes pridržali že 249 ljudi.

Francosko notranje ministrstvo je že v torek posvarilo, da bi lahko proteste izkoristili izgredniki, ki jih pričakujejo med 1000 in 2000. Napovedali so odločen odziv. V Parizu so namestili 7400 pripadnikov varnostnih sil, trgovcem pa so svetovali, naj zaprejo trgovine ob prizorišču.



Shodi in protesti ob 1. maju potekajo tudi v drugih mestih po državi, med drugim v Toulousu, Nantesu in Lyonu. Večinoma potekajo mirno.

Rumeni jopiči že od novembra lani protestirajo proti fiskalni in socialni politiki vlade, ki je po mnenju protestnikov nepravična, predsednika Emmanuela Macrona pa pozivajo k odstopu.

Proteste nadaljujejo, kljub temu da je Macron pretekli teden ob koncu večmesečne nacionalne razprave, ki so jo sprožili v iskanju odgovorov na izhod iz krize, napovedal več ukrepov. Med drugim je obljubil bistveno znižanje davka na dohodek. Obljubil pa je tudi uskladitev pokojnin, nižjih od 2000 evrov mesečno, z inflacijo od 1. januarja 2020.