GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Pakistanu nasilje ob »dnevu ljubezni« do preroka Mohameda

Deli na:
V Pakistanu nasilje ob »dnevu ljubezni« do preroka Mohameda

Foto: Reuters

Iz Pakistana, kjer so oblasti za danes razglasile "poseben dan ljubezni" do preroka Mohameda, poročajo o nasilnih protestih. Med drugim so protestniki v Pešavarju zažgali dva kinematografa ter se spopadli s policisti. Množične demonstracije ob današnjih tradicionalnih muslimanskih molitvah pričakujejo tudi drugod v islamskem svetu.

Jezna množica v Pešavarju na nemirnem severozahodu Pakistana se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP s kiji in bambusovimi palicami lotila dveh kinematografov, nato pa v njima še zanetila ogenj. Izbruhnilo je nasilje med protestniki in policisti, poročajo o najmanj 15 ranjenih, nekaterih huje. Nekatere tuje tiskovne agencije poročajo o enem mrtvem.

O nasilju že poročajo tudi iz mesta Ravalpindi, kjer so protestniki blokirali cesto, ki pelje proti prestolnici Islamabad, zažgali cestninsko postajo ter s kamenjem obmetavali avtomobile in policiste.

Na ulicah pakistanskih mest danes pričakujejo na desettisoče ljudi, jeznih zaradi do islama žaljivega filma Nedolžnost muslimanov, posnetega v ZDA, pa tudi zaradi karikatur preroka Mohameda, ki jih je ta teden objavil francoski satirični tednik Charlie Hebdo.

Pakistanske oblasti so namreč današnji dan razglasile za praznik, vse glavne politične in verske stranke pa so ob tem pozvale k demonstracijam.

Policija v Pešavarju in prestolnici Islamabad je ceste, ki vodijo do diplomatskih predstavništev zahodnih držav, pisarn zahodnih humanitarnih organizacij in drugih poslopij, ki bi lahko bila tarča jeze, blokirala z velikimi transportnimi kontejnerji. V Islamabadu je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa policija poleg tega zaprla vse vpadnice v mesto.



Varnostni ukrepi so poostreni tudi v drugih pakistanskih mestih, trgovine in podjetja so zaprta, ponavadi polne ulice povsem zapuščene, javni promet stoji. V večjih mestih je tudi blokirana mobilna telefonija.

Oblasti so ljudi sicer pozvale, naj svojo ljubezen do islama izrazijo na mirnih protestih in se vzdržijo nasilja. Ameriški State Department je poleg tega namenil 70.000 dolarjev za objavo 30-sekundnega spota na več pakistanskih televizijah, ki kaže predsednika ZDA Baracka Obamo in državno sekretarko Hillary Clinton, kako obsojata film Nedolžnost muslimanov.

Spot je sestavljen iz različnih posnetkov, ki so nastali ob javnih nastopih Obame in Clintonove v Washingtonu, na katerih sta obsojala vsebino filma in izpostavljala strpnost Američanov do vseh religij. Ker so njune izjave v angleščini, je spot opremljen s podnapisi v glavnem pakistanskem jeziku urdu.

Množične demonstracije po današnjih tradicionalnih muslimanskih molitvah so napovedane tudi v drugih državah, med drugim v Egiptu, Libanonu in Jemnu. Oblasti so še posebej poostrile varnost okoli diplomatskih predstavništev ZDA in Francije, pa tudi drugih zahodnih držav. Ta so sicer danes preventivno v veliki meri zaprta in prazna.

V Tuniziji so medtem za danes prepovedali vse proteste, potem ko so oblasti dobile namig, da naj bi se pripravljali nasilni izgredi in napadi zaradi v Franciji objavljenih spornih karikatur. Kot je sporočilo notranje ministrstvo v Tunisu, so to storili "v skladu s svojimi pristojnostmi v času izrednih razmer in z namenom ohranjanja javnega reda in miru".