ženska pav Dobra karma

V vašem astro znaku prebiva žival. Preverite, ...

kamela, kamelji mladič Svet24.si

V ljubljanskem živalskem vrtu so dobili mladiče

žabjak, romsko naselje Reporter.si

Ko so gasilci po gašenju zapuščali naselje ...

Čevapčiči Svet24.si

Če ste zamrznili te čevapčiče in nabodalca, ...

DONIRAJ Necenzurirano

Prve državne donacije za Janševe medije

Natalija Verboten ob bazenu Odkrito.si

Natalija Verboten: "Že tretji mesec smo v popolni...

glasba 89 Njena.si

Usodno vino: Nina in Martin spet skupaj

Svet

V Nemčiji še vedno v obtoku 12,9 milijarde nemških mark

Deli na:
V Nemčiji še vedno v obtoku 12,9 milijarde nemških mark

Foto: Reuters

Zaradi strasti do zbirateljstva ali pa preproste pozabljivosti je v Nemčiji skoraj 13 let po prevzemu evra še vedno v obtoku 12,9 milijarde nemških mark, kar pomeni 6,6 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skoraj 13 let je že, odkar nemška marka ni več plačilno sredstvo, a vseeno imajo Nemci še vedno več milijard kosov bankovcev in kovancev - natančneje 169 milijonov bankovcev in 24 milijard kovancev.

Matematično gledano ima vsak izmed skoraj 81 milijonov Nemcev doma stare bankovce ali kovance v vrednosti 160 nemških mark.

Ljudje se ne želijo ločiti predvsem od kovancev: od zamenjave valute konec leta 2001 so bili novembra 2013 v obtoku le štirje odstotki vseh bankovcev, in pa kar 55 odstotkov kovancev, ki do danes še niso bili zamenjani v evre.

Glede na raziskavo se ljudje od starih bankovcev in kovancev ne želijo ločiti iz čiste sentimentalnosti: 74 odstotkov vprašanih hrani odsluženo gotovino kot spominek, 24 odstotkov pa jih zbira kot naložbo. 22 odstotkov Nemcev je denar preprosto pozabilo zamenjati.

Nemška zvezna banka tega ne more zagotovo potrditi: " Lahko le domnevamo. Zagotovo igra zbirateljstvo ali pozabljivost oziroma izguba deponiranih bankovcev ter kovancev veliko vlogo."

Banka sicer poroča, da marke še vedno menjajo ion da se vedno znova kdo pojavi. Tako so nekoč dediči komaj verjeli, ko so v kleti za premog pokojnikovega doma naleteli na denar v nemških markah. Prav tako so bili v nekem drugem primeru bankovci tako dobro skriti in tudi pozabljeni, da so jih našli pri obnovi kopalnice, ko so odstranili kad.

Zvezna banka menjuje star denar za evre brez časovne omejitve ali stroškov, še navaja dpa.

loading...
Loading...