Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji aretirali domnevne nekdanje paznike v Auschwitzu

Deli na:
V Nemčiji aretirali domnevne nekdanje paznike v Auschwitzu

Foto: Reuters

Nemška policija je aretirala tri domnevne nekdanje paznike v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Moški, stari od 88 do 94 let, so trenutno v preiskovalnem priporu, navedbe tožilstva v Stuttgartu povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Domnevne nekdanje paznike so aretirali po sredinih hišnih preiskavah na njihovih domovih v zveznih deželah Baden-Württemberg, Hessen in Severno Porenje-Vestfalija. Sumijo jih vpletenosti v umore internirancev.

V največjem nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz je bilo umorjenih najmanj 1,1 milijona ljudi, od tega največ judov.

Nemška policija je ob preiskavah domov osumljencev v sredo izvedla še več drugih hišnih preiskav, povezanih s primerom. Ob tem so zasegli dokumentacijo in druge vire iz obdobja nacizma.

V Nemčiji prelomnico v preganjanju nacističnih zločincev predstavlja leta 2011 izrečena obsodba v primeru nacističnega paznika Johna Demjanjuka. Ta je bil obsojen na pet let zapora zaradi sodelovanja pri umoru najmanj 28.060 Judov v nacističnem taborišču Sobibor v okupirani Poljski, kjer je delal nekaj mesecev leta 1943.

Nekdanji paznik pravnomočnosti sodbe ni dočakal, saj je umrl marca lani v starosti 91 let. Je pa sodba pomenila pomemben mejnik. Sodišče je namreč v tem primeru prvič razsodilo, da krivde za poboje judov v nacističnih koncentracijskih taboriščih ne nosijo le tisti, ki so neposredno odločali.