cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V najbolj krvavem napadu v zgodovini Pakistana ubitih 141 ljudi, med njimi 132 otrok

Deli na:
V najbolj krvavem napadu v zgodovini Pakistana ubitih 141 ljudi, med njimi 132 otrok

Foto: Reuters

V šolo pod okriljem pakistanske vojske so danes vdrli talibanski borci in po najnovejših podatkih ubili najmanj 141 ljudi, med njimi 132 otrok. Najbolj krvavi napad v zgodovini Pakistana, s katerim so se talibani maščevali za nedavno ofenzivo vojske, se je končal po osmih urah, ko so oblasti sporočile, da je bilo ubitih vseh šest napadalcev.

V šolo pod okriljem pakistanske vojske je dopoldne po krajevnem času vdrlo šest oboroženih moških v uniformah, nato pa je bilo iz poslopja slišati strele in eksplozije. Po nekaterih navedbah so napadalci vdrli v avlo, kjer so pripadniki vojske učence višjih razredov urili v znanju prve pomoči. Otroci so se nato razbežali po učilnicah, napadalci pa so jim sledili in jih streljali.

Pakistanska vojska je kasneje sporočila, da so iz šole evakuirali večino učencev. Pripadniki posebnih enot pakistanske vojske so v operaciji rešili več kot deset učiteljev in učencev.

Poslopje je obkolila vojska, v šoli pa so nato skoraj osem ur potekali spopadi med policijskimi specialci in napadalci. Napad se je končal, ko so pakistanske sile ubile vseh šest napadalcev in preiskale celotno poslopje šole. Preiskavo šolskega poslopja so sicer oteževala eksplozivna sredstva, ki so jih v šoli podtaknili talibanski borci.

Tiskovni predstavnik pakistanske vojske, general Asim Bajva je pojasnil, da so teroristi po vdoru v šolo začeli naključno streljati in niso imeli namena zajeti talcev, kot so sprva domnevale oblasti. Dodal je, da so bili vsi napadalci oblečeni v jopiče z eksplozivom, pri sebi pa so imeli za več dni streliva in hrane. Po njegovih besedah je težko reči, koliko napadalcev so ubile pakistanske varnostne sile in koliko se jih je razstrelilo.

Po najnovejših podatkih pakistanske vojske je bilo ubitih najmanj 141 ljudi, med njimi 132 otrok. Kot je na novinarski konferenci v Pešavarju še pojasnil general Bajva, je bilo v napadu ranjenih 124 ljudi, med njimi 121 otrok. Minister za informiranje v provinci Hiber-Pahtunhva, Mustak Gani je povedal, da so napadalci večino otrok ubili s strelom v glavo.

Gre za najbolj krvavi napad v zgodovini Pakistana. Doslej je za najbolj krvavega veljal napad na nekdanjo predsednico pakistanske vlade Benazir Bhutto v Karačiju leta 2007, v katerem je umrlo 139 ljudi.

Šola je del sistema vojaških javnih šol, v okviru katerega je po vsej državi 146 šol za otroke vojakov in civilistov. Učenci so stari od deset do 18 let.

Odgovornost za napad je prevzela talibanska skupina TTP. Trdi, da gre za maščevanje zaradi vojaške operacije proti talibanom na plemenskem območju v Severnem Vaziristanu, v kateri naj bi umrlo več sto talibanskih borcev. Napadalci naj bi imeli ukaz, da ubijejo starejše učence.

V Pešavar je po napadu prispel pakistanski premier Navaz Šarif, ki je bil na prizorišču ob zaključku operacije proti napadalcem. Napad je označil za nacionalno tragedijo. "To so bili moji otroci. To je moja izguba. To je izguba za narod," je poudaril. Napovedal je še, da bo pakistanska vojska kljub današnjemu napadu na šolo nadaljevala napade na teroriste na severozahodu Pakistana. "Boj se bo nadaljeval. V to naj nihče ne dvomi," je dejal Šarif.

Obsodbe napada se vrstijo tudi iz sveta. "S tem, da so si za cilj tega ostudnega napada izbrali učence in učitelje, so teroristi znova pokazali svojo izprijenost," je poudaril ameriški predsednik Barack Obama. Ob tem je Pakistanu obljubil podporo ZDA v boju proti nasilnim skrajnežem.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je ob poudaril, da je napad na nemočne otroke med učenjem strašno in strahopetno dejanje. "Talibani so s tem napadom dosegli dno," je bil kritičen visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Rad Al Husein. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu izrazil gnus ob "strahopetnem napadu".

Oglasila se je tudi pakistanska borka za pravico deklic do izobraževanja, 17-letna Nobelova nagrajenka Malala Jusafzaj, ki so jo talibani leta 2012 ustrelili v glavo. Poudarila je, da ji je nesmiseln in hladnokrven napad strl srce. Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je ob napadu pozval Pakistance, naj se ne odpovejo upanju, ki ga je v vseh nas vzbudila Malala Jusafzaj. Napad je obsodila tudi Organizacija islamskega sodelovanja.

Indijski premier Narendra Modi je dejal, da gre za strahopeten teroristični napad in nesmiselno in okrutno dejanje. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je poudaril, da je ubijanje nedolžnih otrok "popolnoma nemuslimansko in nečloveško dejanje".

Šole, predvsem dekliške, so sicer pogosto tarča napadov pakistanskih talibanov, ki razstreljujejo šolska poslopja, ubijajo otroke in ugrabljajo ali ubijajo učitelje. Talibani se nad šolami znašajo, ker po njihovem spodbujajo zahodno dekadenco in ne učijo le islama.