ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Londonu slovesna otvoritev olimpijskih iger

Deli na:
V Londonu slovesna otvoritev olimpijskih iger

Foto: Reuters

London je v velikem pričakovanju - nocoj bodo slovesno odprli olimpijske igre. Organizatorji obljubljajo, da bo prireditev vznemirljiva, ekstravagantna in da bo - kot vedno - presegla pričakovanja. Čeprav je ugibanje o podrobnostih odprtja postalo svojevrsten šport, je organizatorjem ključne podrobnosti uspelo skriti pred javnostjo.

Ker si je sklepne priprave na današnje odprtje ta teden ogledalo nekaj deset tisoč ljudi in ker živimo v času, ko je na Twitterju in ostalih družbenih omrežjih mogoče izvedeti praktično vse, je razumljivo, da je nekaj podrobnosti o prireditvi že pricurljajo v javnost. A tiste ključne so vendarle ostale skrite.

Največja skrivnost ostaja odgovor na vprašanje, kdo in kako bo prižgal olimpijski ogenj. Za favorita je dolgo veljal sloviti britanski veslač in dobitnik petih zlatih olimpijskih odličij Steve Redgrave, omenjalo pa se je tudi priljubljenega nogometaša Davida Beckhama.

Slavnostno odprtje se bo začelo ob 21. uri po lokalnem času, ko bo na stadion prispela britanska kraljica Elizabeta II. Sprejel jo bo predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, zavrteli bodo tudi britansko himno. Sledila bo parada športnikov iz vsega sveta. Slovensko zastavo bo nosil kajakaš Peter Kauzer, ki mu na stavnicah kaže zelo dobro.

Ko bo zagorel olimpijski ogenj, bo sledil bogat kulturni program. Glavna tema odprtja, za katerega bodo organizatorji odšteli 27 milijonov funtov (34,5 milijona evrov), bodo Otoki čudes, navdih zanjo pa je režiser Danny Boyle dobil v Shakespearovi igri Vihar. Prikazati želijo bogato kulturno in naravno dediščino gostiteljev.

Slovenijo bosta na odprtju zastopala predsednik republike Danilo Türk in minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žiga Turk.

Do 12. avgusta, ko se bodo igre končale, se bo na tekmovanjih za olimpijska odličja pomerilo 10.490 športnikov iz 204 držav. Barve Slovenije bo zastopalo 65 športnic in športnikov, med njimi tudi osmerica, ki je v svoji karieri že stala na olimpijskem odru za zmagovalce.