Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V letalskih napadih v Siriji ranjena Zagrebčanka, soproga borca IS

Deli na:
V letalskih napadih v Siriji ranjena Zagrebčanka, soproga borca IS

Foto: Reuters

V letalskih napadih na položaje Islamske države (IS) v mestu Raka v Siriji je bila ranjena tudi 27-letna hrvaška državljanka Dora Bilić, je danes poročal Večernji list, ki se sklicuje na neimenovane uradne vire. Zagrebčanka je v Sirijo odšla lani s soprogom Senadom Avdićem, ki je bil pred kratkim huje ranjen v bojih na strani IS.

Bilićeva je sprejela islam leta 2005, Avdić pa je njen drugi soprog, navaja zagrebški časnik. Domneva, da sta se s prvim soprogom ločila, ker ni bil dovolj radikalen musliman. Z Avdićem, za katerega je v Siriji skrbela, potem ko je bil ranjen, imata tudi otroka.

Časnik navaja, da se je Bilićeva na Hrvaškem družila tudi s Senadom Plojovićem iz Novega Pazarja v Srbiji, ki so ga obveščevalne službe BiH imele za vodjo vahabitske skupnosti v Zagrebu. Plojevića so letos prijeli v Srbiji, spominja.

Med prijatelji Bilićeve je bil domnevno tudi Mevludin Jašarević, ki je obsojen 15 let zapora zaradi napada na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Nekaj časa naj bi preživela tudi v vasi radikalnih muslimanov v Gornji Maoči pri Brčkem v BiH. Početje Bilićeve so spremljale hrvaške obveščevalne službe, še piše časnik.



Trdi, da se je od leta 2012 spopadov v Siriji in Iraku udeležilo več sto borcev iz držav, ki so v hrvaški soseščini, med njimi so tudi pripadniki nekaterih izmed najbolj radikalnih islamističnih skupin, ki delujejo na območju dveh bližnjevzhodnih držav.

Hrvaške obveščevalne službe nimajo podatkov, da bi bili med njimi tudi hrvaški državljani. IS domnevno uporablja območje Hrvaške samo za tranzit svoji ljudi.

Da je bila Bilićeva ranjena v Raki, je v ponedeljek prvi poročal sarajevski časnik Slobodna Bosna. Pisali so tudi, da je v letalskih napadih v Raki umrla tudi Fatima Mahmutović iz BiH, ki je v Sirijo prišla lani z mlajšim sinom. Starejši je v vojski IS že dobro leto in pol, so še objavili v Sarajevu.