Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Kvarnerju se pripravljajo na izgradnjo žičnice na Učko, najdaljše v Evropi

Deli na:
V Kvarnerju se pripravljajo na izgradnjo žičnice na Učko, najdaljše v Evropi

Fotografija je simbolična. - Foto: Skigebiete

Na Reki so podpisali pogodbo za izdelavo projekta gondolske žičnice, ki bo povezala obmorsko Medvejo pri Opatiji in vrh Vojak na Učki, najvišjem hribu v Istri in Kvarnerju. Do konca poletja naj bi za napravo pridobili gradbeno dovoljenje. Žičnica bo po načrtih dolga skoraj 4700 metrov, s tem pa naj bi bila Žičara Učka najdaljša v Evropi.

Predstavniki družbe Dalekovod-projekt so pogodbo o izdelavi glavnega projekta z družbo Žičara Učka podpisali v torek. Pričakujejo, da bodo med poletjem pripravili vse za začetek izgradnje panoramske žičnice, ki bo Medvejo povezala z najvišjim vrhom Učke.

Investitorji menijo, da se bodo z izgradnjo žičnice lahko potegovali tudi za sredstva iz skladov EU. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 23 milijonov evrov.

Med drugim so ocenili, da bodo gradbena dela precej zahtevna, ker bo razpon med prvim in drugim stebrom žičnice približno kilometer in pol. Celotna žičnica bo zgrajena na petih stebrih.

Gondolska žičnica se bo premikala s hitrostjo deset metrov v sekundi in bo v osmih minutah in pol premagala skoraj 1400 metrov višinske razlike. Načrtovani sta dve gondoli zmogljivosti 60 oseb, kar omogoča prevoz 310 potnikov na uro.

Na Reki ocenjujejo, da bo žičnica nova turistična blagovna znamka ne samo za opatijsko riviero temveč tudi za celotno Primorsko-goransko županijo.

Podjetje Žičara Učka ima sicer 268 lastnikov, med katerimi sta Primorsko-goranska in Istarska županija ter več enot lokalne samouprave, kot so mesta Reka, Opatija, Kastav in Krk ter občine Lovran, Matulji, Mošćenička Draga, Omišalj in Kršan. Med delničarji je tudi 36 podjetij, večinoma iz turističnega sektorja, ter približno 220 fizičnih oseb.